Πριν μια βδομάδα, το Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, του αποκαλούμενου Mr Bitcoin, κατηγορούμενου για ξέπλυμα χρήματος μέσω των διαδικτυακών νομισμάτων, στις ΗΠΑ. Σήμερα έκανε δεκτό και το αίτημα των ρωσικών αρχών για έκδοσή του στη Ρωσία!


Ο Βίνικ, στη Ρωσία, κατηγορείται για απάτη συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών, ύψους περίπου 10.000 ευρώ. στις ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι ξέπλενε χρήμα, διαθέτοντας Bitcoin στους πελάτες του. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών νομισμάτων bitcoin.

Ο Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο να κάνει διακοπές με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους σε ξενοδοχείο της Ουρανόπουλης Χαλκιδικής, έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, ζητώντας να εκδοθεί στη Ρωσία.  Δηλώνει πως δεν... θυμάται λεπτομερώς τι του καταλογίζουν οι αρχές της πατρίδας του, αλλά θέλει να δικαστεί στη χώρα του. Δηλώνει , δε,  «εμπειρογνώμονας υπολογιστών».

Ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μαδεμλής, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της Ρωσίας, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί η έκδοσή του», ωστόσο απευθυνόμενος προς τους δικαστές, ζήτησε στο σκεπτικό της απόφασης να γίνει μνεία στην προ ημερών απόφαση του Συμβουλίου που γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το νόμο, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.