Χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε δρόμο της Βαρκελώνης έκανε η αστυνομία, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.


Η κατάσταση παραμένει τεταμένη έξω από εκλογικά κέντρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας απώθησαν τους συγκεντρωμένους σε εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά προχωρούν στην κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων από εκλογικά κέντρα.

Ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να δείξουν υπομονή καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας».


Μαδρίτη: Φάρσα το δημοψήφισμα

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της επέμβασης της αστυνομίας και της εθνοφρουράς ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και όχι οι άνθρωποι που πάνε να ψηφίσουν. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».