«Η διοίκηση του Δήμου όφειλε να ελέγξει το θέμα των διαγωνισμών της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Επειδή αυτό δεν έγινε, αναμένουμε το αυτονόητο: Μια συγνώμη, την οποία οφείλει ο δήμαρχος προσωπικά, αλλά
και η διοίκησή του, όχι μόνον προς τους Εντάξει, αλλά κυρίως προς τους Θεσσαλονικείς».


Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή (Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017) τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της παραπομπής, σε δίκη, κατηγορούμενων για την υπόθεση των διαγωνισμών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως «ο ίδιος ο δήμαρχος είχε δηλώσει πως τη βασική ευθύνη την έχει ο δήμαρχος. Ως έχων, λοιπόν την γενική ευθύνη, οφείλει διπλή συγνώμη».

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» υπογράμμισε ότι το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από ενέργειες του συμβούλου των «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδη «ο οποίος, μάλιστα, χλευάστηκε δημοσίως και από δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης και από αντιδημάρχους και από τον ίδιο τον δήμαρχο», επειδή, μαζί με άλλους δύο συμβούλους της Οικονομικής Επιτροπής «έπραξαν το αυτονόητο: Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του δήμου πήγαν να δουν αν η εταιρία που έπαιρνε τους διαγωνισμούς πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κρύφτηκε και τις δύο φορές που κλήθηκε, από τους τρεις συμβούλους, να παραβρεθεί στην αυτοψία. Και αυτός, όπως και οι αντιδήμαρχοι, όπως και ο δήμαρχος, περιορίστηκαν στις λεκτικές επιθέσεις κατά των “Εντάξει”».

Επισήμανε, ακόμη, ότι, «πρώτος ο δήμαρχος κι από πίσω οι αντιδήμαρχοι ακολουθούμενοι από τους συμβούλους της Πρωτοβουλίας, διαβεβαίωναν πως “όλα είναι εντάξει” κι ότι “δεν υπάρχει θέμα”».




Αβαρλής: Να αναλάβει ο δήμαρχος την πολιτική ευθύνη

Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα των διαγωνισμών καθαριότητας κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοικτής Πόλης» Γιώργος Αβαρλής.

«Ξαναμπαίνει ο εισαγγελέας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος ποιεί την νήσσαν, δεν λέει κουβέντα. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν υπάρχουν στη διοίκηση άνθρωποι που να έχουν κουράγιο να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη;», τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Αβαρλής.


Η απάντηση Μπουτάρη


Πάντως ο δήμαρχος, δεν άλλαξε τακτική: Απάντησε με νέα επίθεση στην αντιπολίτευση και στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του που έχουν αποστασιοποιηθεί.

«Πολιτική ευθύνη υπάρχει έτσι και αλλιώς, ό,τι και να γίνει. Είναι της παράταξης και του δημάρχου», είπε, θύμισε πως «είχε γίνει ΕΔΕ που είχα ζητήσει και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν αμέλεια άνευ δόλου» και υποστήριξε ότι «το ίδιο είπε και η οικονομική επιθεωρήτρια η οποία έστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα».

Επέμεινε, δε, στους χαρακτηρισμούς κατά των τριών δημοτικών συμβούλων που διενήργησαν αυτοψία στους χώρους της εταιρίας που πήρε τους διαγωνισμούς: «Καθόλου καλά δεν τα έκανε το “Τρίο Στούτζες”. Πήγαν, χτύπησαν το κουδούνι, είπαν δεν υπάρχει εργοστάσιο και αυτό υπήρχε. Το πρόβλημα είναι οι ψευδείς κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Το θεατρικό ότι  βρήκαμε το εργοστάσιο που δεν υπήρχε είναι η απόδειξη του πόσο δυσάρεστα λειτουργεί η αντιπολίτευση».

Όσο για την παραίνεση Καλαφάτη, να ζητήσει συγνώμη, είπε ότι «δε βρίσκει για ποιο πράγμα θα πρέπει να το κάνει».

Είχε στείλει μέιλ ο π. πρόεδρος του σώματος


Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης «Πρωτοβουλίας» αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε στείλει προσωπικό mail στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, με το οποίο τον προειδοποιούσε για τα τεκταινόμενα στον τομέα της καθαριότητας.

Σύμφωνα με το μέιλ που κατέθεσε στα πρακτικά, ο κ. Αβραμόπουλος έγραφε προς τον δήμαρχο: «Σου γράφω για κάποια πράγματα που με ανησυχούν για φήμες και πραγματικά προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας. Αποκομίζω της εντύπωση πως συμβαίνουν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην έννοια της χρηστής διοίκησης. Εκφράζω φόβους και ανησυχία για συνέπειες που θα κοστίσουν σε κύρος και αξιοπιστία και δεν πρέπει να απειληθεί το ηθικό μας πλεονέκτημα».

Ευθύνες στον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη έριξε ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας λέγοντας πως "συμπεριφορές του στυλ ήταν από αμέλεια και όχι από δόλο θυμίζουν τον Νέρωνα που έπαιζε την λύρα του ενώ καιγόταν η πόλη".

«Τα ΄ριξε» στον Μπουτάρη κι ο Κουράκης

Δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε είπε από τη μεριά τους προς τους δημοτικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας το έτερο ιδρυτικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, Ανδρέας Κουράκης. Αντέτεινε στα λεγόμενα του δημάρχου λέγοντας πως υπήρξε μια πανηγυρική δικαίωση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που ανέδειξαν το θέμα. Χαρακτήρισε δε, κουρελόχαρτο το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας και τα όσα είχε προτάξει από το 2010.


Ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει Μάκης Κυριζίδης που ήταν ένα από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανέδειξαν το ζήτημα αντέτεινε τα λεγόμενα του Γ. Μπουτάρη ενώ σχολίασε πως πλέον δεν είναι «τρίο στούτζες» όπως τους χαρακτήρισε ο δήμαρχος αλλά «κουαρτέτο στούτζες» καθώς συμμετέχει και ο εισαγγελέας.