«Θέλω να ανακοινώσω και να ζητήσω να το μιμηθεί όλη η επιχειρηματική κοινότητα, ότι οι σπουδαστές που θα περάσουν και θα ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους σε αυτές τις έδρες (Ποντιακών Μελετών και Ρωσικής Γλώσσας) θα έχουν απόλυτο δικαίωμα στην εργασία στις δικές μου επιχειρήσεις." είπε ο Ιβαν Σαββίδης το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωση για τα εγκαίνια της ίδρυσης Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Προσωπικά με ενδιαφέρει το Ποντιακών Μελετών. Σωστός ο Ιβάν. Μία δικαίωση, μια γαλήνη για εκείνους που έφυγαν στο μακρύ ταξίδι του 1922, για εκείνους που έφεραν στη νέα πατρίδα τα ιερά και όσια της φυλής μας, την γλώσσα, τις παραδόσεις μας, τον πολιτισμό μας. Ως Πόντιος δεύτερης γενιάς τον ευχαριστώ από βάθους καρδιάς. Γνωρίζω πως πολλοί μπορούν να με αποκαλέσουν γραφικό, άνθρωπο άλλης εποχής, και πολλά ακόμη. Ίσως και υπέρμετρα φανατικό με κάθε τι που έχει να κάνει με την Ποντιακή παράδοση.

Ως Ελληνας Ποντιακής καταγωγής δεύτερης γενιάς, που γαλουχήθηκε με τις παραδόσεις της Ποντιακής φυλής, που ομιλεί την Ποντιακή μητρική γλώσσα, αγαλλίασα με τη εξαγγελία σου.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αποκλείονται άλλα παιδιά αριστούχα, που δεν είναι Ποντιακής καταγωγής, και η τοποθέτηση είναι ρατσιστική. Όχι βέβαια. Απλά είναι μια δικαίωση για έναν λαό που υπέμενε τόσα πολλά, και που δεν έχασε ποτέ την εθνική του ταυτότητα και δεν απεμπόλησε τις παραδόσεις της φυλής του.

Αυτό που έκανε ο Ιβαν Σαββίδης, είναι κάτι πολύ μεγάλο, κάτι που ίσως και ο ίδιος να μην έχει καταλάβει ακόμη το μέγεθος της δύναμης των λέξεων του. Για αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να του πω δημόσια ευχαριστώ.

Περήφανος ως Ελληνας, περήφανος ως Πόντιος και πολύ περισσότερος συγκινημένος γιατί αυτή η πράξη δικαιώνει όλους εκείνους που κουβάλησαν έναν λαό, έναν πολιτισμό σε έναν ατέλειωτο δρόμο πόνου και δακρύων. Πιστεύω πως μας χαμογελούν από εκεί που βρίσκονται.