ΣΧΟΛΙΑ

[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

ΑΠΘ: Καινοτόμα Εργαστήρια Βιομηχανικού Σχεδιασμού για παιδιάΜπορούμε άραγε να συνομιλήσουμε με τα αντικείμενα; Ποια είναι η γλώσσα τους και πώς αντιλαμβανόμαστε τι έχουν να μας πουν; Σύμφωνα με το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, κατασκευές, παιχνίδι, επιλεγμένα παραδείγματα και νέα υλικά μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις μέσα από ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο.


Το Design Lab for Κids που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή από τις 17:00 - 19:00 μ.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μ.Μ.Σ.Τ.). Το Εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο ενός πρότυπου καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, με θέμα τον σχεδιασμό και την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, το οποίο οργανώνεται από το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος, Επίκ. Καθηγητή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, Γιώργο Λιαμάδη, «Τo Design Lab για παιδιά βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας έρευνας για τον ρόλο του Design στην εκπαίδευση. Μέσα από μία παράλληλα επιστημονική και εικαστική προσέγγιση συμβάλλει στην ενότητα Επιστημών (STEM) και Τεχνών (ARTS). Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση με την κατασκευή αντικειμένων της καθημερινότητας να ενθαρρύνει τη φυσική αναζήτηση της γνώσης και να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη χρηστική και συμβολική διάσταση των πραγμάτων. Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο έννοιες από τον χώρο του Designκαι να απαντήσουν σε σύγχρονα ανοιχτά ερωτήματα, προτείνοντας λύσεις μέσω του σχεδιασμού. Κάθε εφαρμογή ξεκινά από το στάδιο της ανάλυσης ενός θέματος και τη σύλληψη της ιδέας, για να καταλήξει στον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αντικειμένου».

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την αισθητική αντίληψη των παιδιών και να εμπλουτίσει το οπτικό τους λεξιλόγιο, διαμορφώνοντας τους εμπνευσμένους δημιουργούς και υπεύθυνους καταναλωτές του μέλλοντος. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και ικανότητες επικοινωνίας, καθώς δουλεύουν συλλογικά πάνω σε πραγματικές κατασκευές, αξιοποιώντας διαφορετικά τεχνικά και εκφραστικά μέσα. Το αποτέλεσμα του Εργαστηρίου είναι πάντα ένα νέο χρηστικό αντικείμενο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τα παιδιά.

Πληροφορίες:


Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ.
Επικοινωνία: Πέμπτη-Σάββατο και ώρες 10:00-17:00, τηλ. 2310 240002
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

SCI-FI

[SCI-FI][bsummary]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]