Την παράσταση «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, με τον Φώτη Μακρή που παρουσιάζεται στο Θέατρο «Αυλαία»  σας προτείνουμε γι απόψε το βράδυ.


Αναλυτικά:

Κινηματογράφος


Στο πλαίσιο του 3oυ Thessaloniki Animation Festival TAF σήμερα, Κυριακή 22/10/2016, στο Μακεδονικόν,  17:30-19:30 7ο Διαγωνιστικό πακέτο ταινιών animation μικρού μήκους TAF,  20:00-22:00 Αφιέρωμα και ειδική μνεία HUMAN RIGHTS ANIMATED μια επιλογή από animation που θίγουν και ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διαφορετικότητα. Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Heinrich-Böll-Stiftung & το δίκτυο οργανώσεων SELECT RESPECT και 22:00 Τελετή λήξης Ανακοίνωση νικητών και Βράβευση ακολουθεί και η Προβολή των Βραβευμένων. Επίσης, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη  11:00-12:30 «Φτιάχνω τον δικό μου Χαρακτήρα Animation» Ένα εργαστήριο για παιδιά με τον Γιάννη Τεξή και δημιουργίες παιδιών με υλικό την πλαστελίνη. 12:30-14:00 Προβολές Animation για παιδιά ειδικά επιλεγμένα από το TAF χωρίς λόγια άκρως διασξεδαστικά και με κοινωνικά μηνύματα. 15:00-20:00 World in (Stop) Motion Part 2. Οι animators από το Βέλγιο Chloé Alliez & Violette Delvoye θα βρίσκονται στο TAF για να κινηματογραφήσουν το επόμενο επεισόδιο της Stop Motion σειράς τους με την βοήθεια σας μαθαίνοντας ταυτόχρονα την τεχνική του Stop Motion. 18:00-20:00 Master Class του Gerhard Funk πολυβραβευμένου animator που θα μιλήσει για τον ρυθμό στο animation και την δύναμη που έχει την αφήγηση.


Θέατρο


Στις 21:00 «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, με τον Φώτη Μακρή επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο «Αυλαία». “Το Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων.

Η μαύρη κωμωδία των ΕΛ ΡΟΙ και ΑΒΓ «Ο Άνδρας με την πουά γραβάτα» στο θέατρο Σοφούλη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λαζαρίδη. Παρασκευή – Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 20.30. Τιμή εισιτηρίου : 12 ευρώ, μειωμένο (Φοιτητές, άνεργοι): 8 ευρώ, ατέλειες – ΑμεΑ: 5 ευρώ.

Στις 20:30 το Θέατρο Άρατος (Μοσκώφ 12 με Φράγκων) παρουσιάζει την κωμωδία καταστάσεων του Domenico Strillone «Ο κουμπωμένος». Παραστάσεις: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου – Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο).


Στις 21:30 η ομάδα Dada – Art, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος και η εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας), μεταφέρουν για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αριστοτέλειον, το τολμηρό κείμενο του Πεσσόα «Η ώρα του διαβόλου», σε μία παράσταση γεμάτη εντάσεις και ανατροπές. Από Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και για μόνο 10 παραστάσεις. Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή στις 21:30 (ως τις 22 Οκτωβρίου). Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).
  
H εξαιρετικά πετυχημένη παράσταση «Γκιακ» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19.00. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ- ΠΕΜΠΤΗ: Γενική είσοδος: 5 €,  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Κανονικό εισιτήριο: 10 €,  ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ: Κανονικό εισιτήριο: 13 €, Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω). ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων). ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. ΑΜΕΑ: Δωρεάν, Πολύτεκνοι: 5€, Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), από τις 7 Οκτωβρίου. Μετά από 14 χρόνια ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ένα έργο που, 60 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση από το Θέατρο Τέχνης, παραμένει διαχρονικό.  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00. Εισιτήρια: ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ: Γενική είσοδος: 5 € ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10 €. Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65). Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων).  ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ: Κανονικό εισιτήριο: 13 € (Θέσεις πλατείας), Κανονικό εισιτήριο: 10 € (Θέσεις εξώστη), Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω). ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν,Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων).

Στις 21:00 η παράσταση «Εξορκισμός» από το Θέατρο του Άλλοτε κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Μπενσουσάν Χαν Εδέσσης 6 (Άνω Λαδάδικα). Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 30 άτομα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936536383 Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης 70 λεπτά. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών (σας ενημερώνουμε πως η παράσταση είναι διαδραστική και οι θεατές παρακολουθούν όρθιοι και περιηγούμενοι στα δωμάτια του Μπενσουσάν Χαν).


Η «Οικογενειακή γιορτή» (Festen) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, η παράσταση που καθήλωσε τη θεατρική Θεσσαλονίκη, μετά το ταξίδι της στην Αθήνα – στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και οι 5 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out – επιστρέφει δυναμικά στο Φουαγιέ της ΕΜΣ από τις 8 Οκτωβρίου 2017.  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ: Γενική είσοδος: 5 €. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Κανονικό εισιτήριο: 10 € Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65) Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων). ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ: Κανονικό εισιτήριο: 13 € Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65) Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω). ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων). ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. ΑΜΕΑ: Δωρεάν Πολύτεκνοι: 5€ Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους.


Στις 12:00 η παιδική σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον, παρουσιάζει για τη θεατρική σεζόν 2017-2018 το αριστουργηματικό έργο, «Η Παπλωματού», σε σκηνοθεσία και διασκευή Μαριάννας Τόλη, στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2). Ένα μουσικό υπερθέαμα με πολλά σύγχρονα μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, ανέργων 10 ευρώ (μόνο από το ταμείο με την επίδειξη κάρτας ανεργίας), οικογενειακό 10 ευρώ (4 άτομα και άνω). Προπώληση: Γενική είσοδος 10 ευρώ, οικογενειακό 9 ευρώ (4 άτομα και άνω).

Στις 15:00 το «Θέατρο Των Παιδιών» παρουσιάζει στο Φαργκάνη- Art σε Διασκευή-Σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη την παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων» Λιούις Κάρολ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ, άνεργοι με επίδειξη κάρτας ανεργίας 8 ευρώ.

Στις  17:00 μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση για παιδιά «Η Σολομώντεια λύση» συνεχίζεται και παρουσιάζεται στο Θέατρο Αυλαία σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου. Bασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ.αιώνα, «Ο κύκλος με τη κιμωλία» απ’ όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Παραστάσεις κάθε Σάββατο. Εισιτήρια: 10€ κανονικο 8€ μειωμένο (παιδικό, πολυτεκνων, φοιτητικο, άνω των 65).

Στις 11:30 πμ. το Θέατρο Του Βορρά και η TheatrAction παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μουσική διαδραστική παράσταση «Πίπη Φακιδομύτη» στην κεντρική σκηνή του Θέατρου Αθήναιον. Το αγαπημένο βιβλίο της Άστριντ Λίντγκρεν σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου ως τις 26 Νοεμβρίου 2017 και κάθε Κυριακή στο Θέατρο Αθήναιον. Τιμή εισητήριου: 8 ευρώ παιδικό , 10 ευρώ ενηλίκων.

Στις 11:30 η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης έρχεται και φέτος κοντά στους μικρούς της φίλους με ένα μαγευτικό Μιούζικαλ βγαλμένο από το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ». Κάθε Κυριακή από 15 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου στις 11.30 το πρωί στο Ράδιο Σίτυ. Γενική είσοδος 10€. Οικογενειακό 3 ατόμων 25€. Οικογενειακό 4 ατόμων 30€. Ανέργων & Πολυτέκνων 7€ – Ειδικές τιμές σε ομαδικές κρατήσεις άνω των 8 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.


Στις 12:00 η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά στο «Θέατρο Τ» (Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 16, Θεσσαλονίκη) την πετυχημένη εκπαιδευτική θεατρική παράσταση: «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό Κουτί των Ήχων». Από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, και κάθε Κυριακή στις 12:00 στο Θέατρο Τ. Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ.

Στις 11:30π.μ. η παράσταση «Ο Θησαυρός του Βιβλιοπόντικα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Φαργκάνη Art (Αγ. Παντελεήμονος 10 (Αρχή Ιασωνίδου – Καμάρα). Τιμή εισιτήριου: 10€. Tιμή προπώλησης: 8€ . Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία Τηλ. 6981625114

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Θεάτρου παράσταση «Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων», μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων στο Θέατρο «Κολοσσαίον» (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150). Κάθε Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 11:30. Τιμές εισιτηρίων : 12 €.


Εικαστικά


Από τις 11:00 - 17:00 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών συμμετέχει στον εορτασμό της επικοινωνιακής δράσης που διοργανώνει από το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Η φετινή δράση έχει ως κεντρικό θέμα τον αέρα και τίτλο «Πνοές ανέμων». Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες και εστιάζει σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης «’Τέχνη’ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές», τα οποία σχετίζονται με το θέμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση Revollution in Art (γιγαντοοθόνες στις οποίες προβάλλονται έργα που ακολούθησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση και της Ρωσικής Πρωτοπορίας, στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων. Διάρκεια Έκθεσης: 1/10–03/12/2017 Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-14:00, Σάββατο: 11:00-14:00 & 17:00-21:00, Κυριακή: 11:00-14:00.


Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Α. Φατούρου «Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966» φιλοξενείται  στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή: 10.00-18.00, Δευτέρα: κλειστά. Πληροφορίες: 2310 295 170-1, 2310 295 150 .

Η τριμερής έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο», η οποία διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διάρκεια εκθέσεων 23 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2017. Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατία 154 (ΔΕΘ-Helexpo), Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα έως Τετάρτη κλειστά, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης , Τρίτη / Τετάρτη /Πέμπτη / Σάββατο / Κυριακή 11:00-19:00, Παρασκευή 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά και στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) Αρχαιολογικού Μουσείου 30, 546 41 Θεσσαλονίκη, Τρίτη ως Παρασκευή  10:00-18:00, Σάββατο 11:00-15:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
  
Από τις 19 ως τις 22 Οκτωβρίου 2017 τo Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει για ακόμη μία φορά στην πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός«, που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το θέμα της δράσης για το 2017 είναι: «Πνοές Ανέμων». Θα γίνονται ξεναγήσεις στο χώρο της Έκθεσης.
  
Το White rabbit, το νέο café-wine bar που λειτουργεί στην οδό Τσοπέλα 4 (περιοχή Λευκού Πύργου) φιλοξενεί έργα του ιδιαίτερα εμπνευσμένου ζωγράφου Θανάση Ζαχαρίου,  τα οποία μπορείτε να δείτε έως τέλη Οκτωβρίου 2017. Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: 8 π.μ.-2 μ.μ. Πληροφορίες: 231 024 2199/ Facebook: White Rabbit Thessaloniki.
  

Εκδηλώσεις


Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει επετειακή έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με θέμα: “Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε”. Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του ΚΙΘ, στην πλατεία Ιπποδρομίου, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2017.

Κάθε μέρα, σε έναν χώρο 2.500 τ.μ., στο περίπτερο 5 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, έρχεται ένα νέο εντυπωσιακό θεματικό πάρκο και μουσείο: oι «Δεινόσαυροι». Ωράριο λειτουργίας:  Δευτέρα - Πέμπτη : 09.00 - 14.00, Παρασκευή : 09.00 - 14.00 & 17.00 - 20.00, Σάββατο : 11.00 - 19.00 , Κυριακή : 11.00 - 19.00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος : 7€ / άτομο, Μαθητές (σε οργανωμένη επίσκεψη) : 5€ / άτομο, Οικογενειακό (2 γονείς & 2 παιδιά) : 22 €, Οικογενειακό (3μελής οικογένεια) : 18 €, Άνεργοι (μόνο Παρασκευή με την επίδειξη κάρτας ανεργίας) : 4€, Παιδιά μέχρι 3 ετών : δωρεάν.