Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί θα παρουσιάσουν φέτος την φτωχότερη παραγωγή των τελευταίων 60 ετών, καθώς την περασμένη άνοιξη παγετός προκάλεσε ζημιά στα αμπέλια του Μπορντό και καλοκαιρινές καταιγίδες σάπισαν τα σταφύλια της Καμπανίας.
Η ποσότητα κρασιού θα μειωθεί κατά 19% στις περίπου 4,9 δισ. φιάλες, προβλέπει το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας. Πρόκειται για τις λιγότερες φιάλες από το 1957, καταστροφή που και τότε οφειλόταν σε ανοιξιάτικο παγετό.

Η Γαλλία και Ιταλία παραδοσιακά συναγωνίζονται για τον τίτλο του μεγαλύτερου οινοπαραγωγού παγκοσμίως, με τον καιρό να παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο. Ενώ και οι ιταλικοί αμπελώνες πλήγηκαν από παγετό, ξηρασία και ζέστη, η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει εκείνη της Γαλλίας. Οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί προβλέπουν 47,2 εκτόλιτρα, σε σύγκριση με τα 36,9 της Γαλλίας.

Το Μπορντό ήταν η περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από τον παγετό στα τέλη Απριλίου, με την παραγωγή εκεί να μειώνεται κατά 39%. Στην Καμπανία ο πάγος ήταν λιγότερο καταστροφικός σε σχέση με το 2016, αλλά τη ζημιά έκαναν οι καλοκαιρινές βροχές. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση της παραγωγής κατά 9%, αντί για αύξηση που είχε προβλέψει το υπουργείο τον περασμένο Αύγουστο. Πάντως οι μεγάλοι παραγωγοί σαμπάνιας διατηρούν απόθεμα στα κελάρια τους που τους επιτρέπει να διατηρούν σε κανονικά επίπεδα την παραγωγή ακόμη και όταν καταγράφονται προβλήματα στους αμπελώνες.

Η περιοχή που θα παρουσιάσει αυξημένη παραγωγή φέτος θα είναι η Βουργουνδία με 6%, καλό νέο για τους φίλους των κόκκινων κρασιών με βάση το pinot noir και των chardonnay λευκών.

Το κρασί είναι το γεωργικό προϊόν της Γαλλίας με την υψηλότερη αξία και κορυφαία εξαγωγή της. Το 2016 οι εξαγωγές έφτασαν τα 8,25 δισ. ευρώ.

http://www.insider.gr