Δυο νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών, υψηλής παθογονικότητας (του στελέχους ΗΡΑΙ Η5Ν8) εντοπίστηκαν σε πτηνοτροφικές μονάδες της Βουλγαρίας, μία από τις οποίες είναι κοντά στα σύνορα.


Όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται για δύο νέα κρούσματα, ενώ συνεχίζονται και τα κρούσματα στη Βόρεια Ιταλία, όπου μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου επιβεβαιώθηκαν 15 εστίες.

Όπως επισημαίνεται, την προσεχή περίοδο, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, σε συνάρτηση και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.

Το τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της ΠΚΜ υπογραμμίζει ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Όμως, ο δυνητικός κίνδυνος ανάδυσης στελέχους που προσβάλλει και τον άνθρωπο απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στα πουλερικά (εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας) και των μέτρων ατομικής προστασίας.


Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.