Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα αλλαγής φύλου στα 15 έτη.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διερωτάται αν είναι δυνατόν να «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού».

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στην επιστολή τους, διερωτώνται μάλιστα ποιοι ορθόδοξοι βουλευτές θα προχωρήσουν στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. «Αναφορικώς με το προς ψήφιση νομοσχέδιο διερωτώμεθα πλέον τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον!» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ζητούν από τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και προτείνουν να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο και να κληθεί να αποφανθεί επ’ αυτού ο ελληνικός λαός – προφανώς μέσω δημοψηφίσματος.

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Είκοσι Ιερών Μονών προσθέτουν μάλιστα ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν σθεναρά στις κυβερνητικές επιλογές γιατί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αν δεν το πράξουν θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας από τους τάφους τους.

Οσο για το μάθημα των Θρησκευτικών, ζητούν να αποσυρθούν από τα σχολεία οι Φάκελοι Μαθήματος που διδάσκουν ένα πανθρησκειακό μάθημα το οποίο – όπως υποστηρίζουν – ενσταλάζει εντέχνως την πεποίθηση ότι όλες οι θρησκείες είναι ίδιες.