Οι Θεσσαλονικείς έχουν σήμερα την ευκαιρία να ζήσουν μία νέα εμπειρία "voltarontas" στη Νέα Παραλία ανάμεσα σε οχήματα ηλεκτροκίνησης.


«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας στον τομέα των μετακινήσεων, κοινωνική συμμετοχή, καθαρή, οικονομικά βιώσιμη ενέργεια και εναλλακτικά μέσα μετακίνησης είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε όλοι μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας σε βιώσιμες πόλεις», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας.

Η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, διοργανώνει αυτή την πρωτότυπη, διαδραστική εκδήλωση σήμερα το απόγευμα  στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, με τον τίτλο «Voltάρω» και κεντρικό θέμα την ηλεκτροκίνηση. Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας να ενημερωθούν από ειδικούς για τις πρωτοποριακές εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, να παρατηρήσουν από κοντά τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζί με τους σταθμούς φόρτισης τους, drones, ηλεκτροκίνητα θαλάσσια μέσα μεταφοράς με ενέργεια από τον ήλιο, να βολτάρουν με κάποια από αυτά και να συμμετάσχουν σε κλήρωση με ανάλογα δώρα.

ΣΤΟΧΟΣ


Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν στη Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση και η ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς, τα οποία παρουσιάζουν συνεχείς ανοδικές τάσεις στις προτιμήσεις φορέων και πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό  από τις 12.00 μ. έως τις 19.30 μ.μ. η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οργανώνει ένα  πολύχρωμο δρώμενο με αφετηρία τις «Ομπρέλες»  του Γ. Ζογγολόπουλου και κατάληξη στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να… Voltάρουν, ανάμεσα σε ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, drones και σκάφη που κινούνται μετατρέποντας την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Θα μπορούν να τα «εξερευνήσουν» με τη βοήθεια ειδικών στην ηλεκτροκίνηση που θα εξηγούν τη λειτουργία τους και θα απαντούν στις ερωτήσεις τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων και τη συμπλήρωση ενός κουπονιού να λάβουν μέρος σε κλήρωση με ενδιαφέροντα δώρα στο τέλος της εκδήλωσης.
Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ν’ αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα των πόλεων και την αειφόρο ανάπτυξη, παράλληλα με το νομοθετικό κενό, την απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συνεχίζουν ν’ αποτελούν τροχοπέδη στη χώρα μας για την ευρεία χρήση καθαρών και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς. 

Γιατί (Voltαρω)


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την διαδραστική εκδήλωση Voltαρω επιδιώκουν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου στα ζητήματα που αφορούν στη Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση και Ανάπτυξη. Οι επιδιώξεις της "Agenda 2030", οι ευρωπαϊκές επιταγές, οι εθνικές στρατηγικές, τα αυτοδιοικητικά προγράμματα και οι πρακτικές τους εφαρμογές δεν μπορούν από μόνα τους να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα για ένα καθαρότερο και φιλικότερο περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή του πολίτη είναι η αιχμή του δόρατος και ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου.

 Η διαδραστική αυτή παρουσίαση, στοχεύει επίσης ν’ αναδείξει τα νομοθετικά κενά και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συνεχίζουν ν’ αποτελούν τροχοπέδη στη χώρα μας για την ευρεία χρήση καθαρών και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, όταν σε πολλές χώρες του εξωτερικού αποτελούν καθημερινές πρακτικές κυκλοφορίας στις πόλεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που προσανατολίζεται να αντικαταστήσει μέσα στα επόμενα χρόνια τα συμβατικά οχήματα που χρησιμοποιεί με ηλεκτρικά, είναι πεπεισμένη ότι με τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας στον τομέα των μετακινήσεων, κοινωνική συμμετοχή, καθαρή, οικονομικά βιώσιμη ενέργεια και εναλλακτικά μέσα μετακίνησης είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε όλοι μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας σε βιώσιμες πόλεις.