Σύννεφα πάνω από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Πέντε υπηρεσιακά στελέχη του δήμου παραπέμπονται να δικαστούν για πλημμελήματα που αφορούν τους περίφημους διαγωνισμούς της Υπηρεσίας Καθαριότητας.


Το θέμα αποκάλυψε, σήμερα, η ιστοσελίδα www.voria.gr και ο δημοσιογράφος Ν. Ηλιάδης. 

Μαζί τους παραπέμπεται και ο ο ιδιοκτήτης εταιρείας η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων. 

Η υπόθεση αφορά την επιδιόρθωση 961 κάδων απορριμμάτων καθώς και την επισκευή κοντέινερ του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Μάλιστα, το θέμα είχε προκαλέσει εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, όταν αποκαλύφθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους των "Εντάξει" (της μείζονος αντιπολίτευσης) αλλά και τον σύμβουλο της "Ανοικτής Πόλης", Γ. Αβαρλή. Ο κ. Αβαρλής, με τον σύμβουλο των "Εντάξει" Εφραίμ Κυριζίδη και τον σύμβουλο της "Πρωτοβουλίας" (της παράταξης της διοίκησης) Ανδρέα Κουράκη, είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στους χώρους της εταιρίας που είχε αναλάβει τους διαγωνισμούς και είχαν χλευαστεί ακόμη και δημόσια, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, από τον ίδιο τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, που τους είχε αποκαλέσει "Τρίο Στούτζες"!

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας (τότε, γιατί πλέον η αρμοδιότητα του έχει αφαιρεθεί κι έχει δοθεί στον γ.γ. του δήμου, Θωμά Ψαρρά), Αθ. Παππάς, επέμενε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά στην υπόθεση.

Εκ των πέντε υπηρεσιακών στελεχών του δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν, οι τέσσερις εμπλέκονται και στους δύο διαγωνισμούς, ενώ ο ένας μόνον σε αυτόν της επισκευής των κοντέινερς.

Οι τρεις από τους κατηγορουμένους, ως μέλη της Επιτροπής Διεξαγωγής Δημοπρασιών του δήμου Θεσσαλονίκης, για τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την των κάδων, έκαναν δεκτή την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας , παρά το ότι η τελευταία δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ και επίσης δεν διατηρούσε δύο εξειδικευμένους εργαζόμενους, προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονταν στη σχετική προκήρυξη. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «σκοπός τους ήταν να προσπορίσουν παράνομο όφελος στην εταιρεία η οποία πέτυχε τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Επίσης, τρεις από τους υπαλλήλους του δήμου, ως μέλη της επιτροπής, έκαναν δεκτή την προσφορά της ίδιας εταιρείας παρά το ότι εξακολουθούσε να μην έχει άδεια και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ, ως μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Διαγωνισμού, για να αξιολογήσουν τις προσφορές των εταιρειών έκαναν δεκτή την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η υπάλληλος που παραπέμπεται κατηγορείται ότι παρενέβη με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οφέλους, καθώς, ως προϊσταμένη του τμήματος Ελέγχου και Πιστοποίησης Δαπανών του δήμου Θεσσαλονίκης και συνεπώς αρμόδια να ελέγχει τη νομιμότητα των δικαιολογητικών και παραστατικών στοιχείων για κάθε δαπάνη και να εκδίδει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των οφειλών του δήμου, εξέδωσε κανονικά τα εντάλματα πληρωμής (ύψους 31.106,70 ευρώ για τους κάδους χωρίς να γίνει ποσοτική και ποιοτική επιμέτρηση των εργασιών και ύψους 52.368,48 ευρώ για την επισκευή των κοντέινερ, παρά το ότι δεν προέκυπτε ο αριθμός και το είδος των εργασιών που έγιναν ανά κοντέινερ).

Όσο για τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, κατηγορείται ότι απέσπασε τις αποφάσεις των υπολοίπων πέντε κατηγορουμένων και τους οδήγησε στην τέλεση της άδικης πράξης της παράβασης καθήκοντος.

Η δίκη ορίστηκε για τις 19 Ιανουαρίου 2018, στο Γ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση έφθασε στη δημοσιότητα όταν η αρμόδια Επίτροπος αρνήθηκε να εγκρίνει τα δυο εντάλματα πληρωμής. Στη συνέχεια παρενέβη ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχ. Ζήσης, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ασκήθηκαν διώξεις και, πλέον, η υπόθεση πήρε το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες.

Καλαφάτης: Στη διοίκηση Μπουτάρη δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους


Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Εντάξει", βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με την παραπομπή πέντε ενεχόμενων στην υπόθεση των διαγωνισμών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε τα εξής:

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι “όλα βαίνουν καλώς”, τελικά ο εισαγγελέας παρέπεμψε σε δίκη πέντε ενεχόμενους στην υπόθεση με τους διαγωνισμούς της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Αυτό και μόνον αποτελεί δείγμα ότι στη Διοίκηση Μπουτάρη δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την εκδίκαση της υπόθεσης».