[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Σκληραίνει ο «πόλεμος» ανάμεσα σε Ευρωλίγκα και FIBA


Σκληραίνει ο «πόλεμος» ανάμεσα στη διοίκηση της Ευρωλίγκα και της FIBA για το πρόγραμμα των αγώνων των Εθνικών ομάδων που έχουν οριστεί τις ίδιες ημερομηνίες με εκείνους της Ευρωλίγκα.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση- πρόταση της Ευρωλίγκα η FIBA απαντά με μια σκληρή ανακοίνωση αποκαλώντας την «ασόβαρη και απαράδεκτη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«H FIBA έλαβε υπόψη την φερόμενη «πρόταση για το καλεντάρι» της EuroLeague Comercial Assets (ECA), ή οποία εστάλη στην FIBA χθες, συνοδευόμενη αμέσως από ανακοίνωση στα ΜΜΕ. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού σε μία περίοδο που η απόφαση της ECA να δημιουργήσει το δικό της καλεντάρι έχει αρχίσει να υποβάλλεται σε έρευνα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2019, η οποία πιέζει ακόμα περισσότερα τα προκριματικά και τους αγώνες των εθνικών ομάδων σε διάστημα 4 εβδομάδων τον Ιούλιο (σε συνδυασμό με τις 38 εβδομάδες των υποχρεώσεων των συλλόγων) και έχει ως στόχο να μετακινήσει την εμβληματική διοργάνωση της FIBA από τον Σεπτέμβριο στον Ιούλιο του 2019, ενώ προσπαθεί να αλλάξει ακόμα και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών αγώνων, γεγονός το οποίο είναι ασόβαρο και άρα απαράδεικτο.

Επιπλέον, η FIBA θα ήθελε να επισημάνει ότι αν υπάρχει πρόβλημα σήμερα, αυτό σημβαίνει λόγω των παράλογων και δυσανάλογων ενεργειών της ECA.

Η διαδικασία διαβούλευσης για το καλεντάρι της τετραετίας 2017-2021 ολοκληρώθηκε το 2014, πριν το Παγκόσμιο συνέδρειο της FIBA. Οι 213 εθνικές Ομοσπονδίες-μέλη της FIBA αποδέχθηκαν αυτό το καλεντάρι, το οποίο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλο τον κόσμο.

Το 2015, η FIBA ​​ενημέρωσε δημοσίως τις ακριβείς ημερομηνίες όλων των διοργανώσεων, έτσι ώστε όλα τα πρωταθλήματα να μπορέσουν να προσαρμόσουν ανάλογα.

Το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από την μονομερή επέκτασή της, η ECA επιβεβαίωσε τόσο προφορικά όσο και εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FIBA ​​(βλέπε επιστολή στο τέλος της δήλωσης) ότι οι κανόνες της «δεν εμποδίζουν ή περιορίζουν με κανέναν τρόπο την απελευθέρωση των παικτών στις διιοργανώσεις εθνικών ομάδων».

Την άνοιξη του 2017 τα εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τα οποία χρειάζεται να ενισχυθούν και να προστατευθούν από την επιθετική και συνεχή επέκταση του ECA, ανακοίνωσαν επίσης μέσω της ULEB ότι θα προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, κάτι το οποίο έχουν ήδη κάνει, προς όφελος του προγράμματος των εθνικών ομάδων.

Παρολα αυτά, πριν μερικές εβδομάδας, τον Ιούλιο του 2017 η ECA άλλαξε τη θέση της και πρότεινε στους συλλόγους της ένα ημερολόγιο της Ευρωλίγκας που τεχνητά και σκόπιμα συγγρούεται με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ECA αποτυγχάνει να επισημάνει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του ζητήματος: Χρειάζεται να αναπρογραμματίσει μόνο 2 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου της EuroLeague προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Η ECA αποφάσισε πέρυσι να πάει από τις 0 εβδομάδες στις 5 εβδομάδες με διπλά παιχνίδια μέσα στην ίδια σεζόν σε προσπάθεια να γίνουν περισσότερα παιχνίδια. Η φετινή σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως συμβαίνει στα εθνικά πρωταθλήματα και απλώς να προστεθεί απλώς ακόμα μία εβδομάδα με διπλά παιχνίδια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εναλλακτικές. Η αλήθεια είναι ότι η ECA θεωρεί τις εθνικές ομάδες κάτι αχρείαστο και ενοχλητικό για την μπασκετική οικογένεια και για αυτό έχει προτείνει να μικρύνει κι άλλο το καλεντάρι τους, «στριμώχνοντάς τες σε μία μικρή γωνία μέσα στο καλοκαίρι, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι καλό για τον κλειστό αθλητισμό και αυξάνει χωρίς λόγο το επίπεδο δουλειάς και κούρασης των παικτών έπειτα από μία κουραστική σεζόν με τους συλλόγους τους.

Έπειτα από ένα αξέχαστο Eurobasket, είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας στο να έχουμε μία σπουδαία σεζόν σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο με την EuroLeague, το Basketball Champions League, το Eurocuo και το FIBA Europe Cup, το οποίο θα προστεθεί στην σημασία των αγώνων των εθνικών ομάδων, μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον για το μπάσκετ στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο κάθε 3 μήνες. Η ECA κρατάει το κλειδί για να εξαλειφθεί το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με το καλεντάρι και άρα να απελευθερώσει τους συλλόγους και τους παίκτες από αυτή την άδικη κατάσταση που έχουν βρεθεί.

Δεν είναι καιρός για περαιτέρω αντιπαράθεση και η FIBA δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει δημόσια αυτη την συζήτηση, η οποία καταστρέφει την εικόνα του αθλήματός μας. Ούσα η Παγκόσμια διοικητική αρχή του μπάσκετ, η FIBA όπως πάντα είναι έτοιμη να μελετήσει και να λάβει υπόψη τις προτάσεις που σέβονται τις εθνικές ομάδες και τα εθνικά πρωταθλήματα, για την περίοδο μετά το 2021, από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο με το μπάσκετ, όπως έκανε και το παρελθόν.

Για την ώρα, είναι καιρός να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία για τα επερχόμενα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, ξεκινώντας στις 23 Νοεμβρίου με 80 εθνικές ομάδες σε 5 ηπείρους και βοηθώντας τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη μας να αναπτύξουν μπάσκετ σε κάθε χώρα».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]