Σύσσωμη η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί, στελέχη υπουργείων και βουλευτές, έπεσαν... πάνω στην Eldorado. Με συνεχείς ανακοινώσεις, προσπαθούν να αντιστρέψουν την αρχική εντύπωση από τις δηλώσεις των στελεχών της εταιρίας για αποχώρηση από την επένδυση.


«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικα με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

Στη μακροσκελή δήλωσή του απαντά σε όλες τις αιτιάσεις της εταιρίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε, από το δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου: «Τα κίνητρα της Eldorado είναι δύσκολα να τα αναλύσεις κανείς», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Για κάποιον τρόπο νομίζουν ότι οι διαδικασίες μπορεί να γίνουν πιο εύκολες, ενώ στην πραγματικότητα το περιβάλλον είναι πολύ σοβαρό θέμα».

Αιχμές για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η Eldorado Gold να ανακοινώσει την αναστολή της επένδυσής της στη Χαλκιδική, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τις επενδύσεις στη χώρα μας, άφησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σε δηλώσεις της στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». «Η Eldorado, παρόλο που βρίσκεται σε διαιτησία, επέλεξε τη χρονική συγκυρία για να βάλει πολιτικό πρόσημο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», είπε. Και πρόσθεσε: «Μένει να δούμε τι εννοεί ακριβώς η Eldorado. Δεν θέλουμε να φεύγουν επενδύσεις από τον τόπο, αλλά αυτό ξεπερνάει την πρόθεση και τα βήματα τα οποία έχει κάνει η κυβέρνηση».

Για κίνηση επικοινωνιακού εκβιασμού της Eldorado Gold που θα πέσει στο κενό, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον Ρ/Σ «στο Κόκκινο», τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία, οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, σε γραπτή δήλωσή της, μεταξύ άλλων, δήλωσε: "Η σημερινή λοιπόν ανακοίνωση της εταιρείας για την αναστολή των εργασιών της στην Ελλάδα, προκαλεί το εύλογο ερώτημα - Γιατί τώρα; Σε τι αποσκοπεί μια τέτοια κίνηση λίγο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας της  Διαιτησίας με το Ελληνικό Δημόσιο; Η μόνη εύλογη απάντηση είναι ότι αυτή η “επένδυση” δεν είναι ικανή να αντέξει τη νόμιμη διαδικασία ελέγχων που κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχει δικαίωμα να διεξάγει και έτσι η εταιρεία ακολουθεί μία στρατηγική εκβιασμού, επιδιώκοντας μια θετική γι’ αυτήν έκβαση. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένει σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της, την ύπαρξη μιας υποστηρικτικής προς αυτή κυβέρνησης, η οποία θα είναι θετικά προσκείμενη στην εφαρμογή των προτεινόμενων από αυτή τεχνολογιών".