Διορία ως τις 22 Σεπτεμβρίου δίνε η Eldorado Gold και προχωρά σε αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι, εδώ και τρεις μήνες, συζητά χωρίς αποτέλεσμα με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση του υποέργου της Ολυμπιάδας.


Σε ανακοίνωσή τους, οι επενδυτές και μέτοχοι των εταιρειών θέτουν ως κομβικό σημείο των περαιτέρω ενεργειών τους τις 22 Σεπτεμβρίου οπότε και λήγει η προσωρινή άδεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου της Ολυμπιάδας που θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη μόνιμη άδεια λειτουργίας. Παράλληλα εκκρεμεί η επίδοση του τελικού κειμένου της διαιτησίας. 

Η αναστολή αφορά τα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει (εάν και εφόσον δεν πρόκειται για μια κίνηση ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση -όπως υποστηρίζουν -κυρίως- όσοι αντιτίθενται στην επένδυση), ότι οι υπάλληλοι της εταιρίας, τους οποίους η ίδια καταμετρά στους 2.400, θα περάσουν στην ανεργία. Το μόνο που θα συνεχίζεται θα είναι το πρόγραμμα συντήρησης των έργων.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Στοπ μπαίνει σε οποιαδήποτε επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η εταιρία διευκρινίζει, ακόμη, ότι η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα, ενώ οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων. 


Αναλυτικά, οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 

Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν, επίσης, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.