Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται καθαρά πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, αποσπώντας το 32,5% της λαϊκής ψήφου, σύμφωνα με το πρώτο exit poll της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.
Ωστόσο, το μπλοκ της κ. Μέρκελ χάνει εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν σε νέο ιστορικό χαμηλό κερδίζοντας το 20% των ψήφων. Πρόκειται για κατρακύλα 5,7 μονάδων σε σχέση με το 2013.Αντίθετα, το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύεται εύκολα τρίτη δύναμη, με 13,5%, και μπαίνει για πρώτη φορά στην κάτω Βουλή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Στο 10,5% βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, πιθανοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 9,5%. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ακολουθεί με 9%.

Η επόμενη κυβέρνηση

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην πιθανή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν διεκδικεί αυτοδυναμία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που εκτιμούν ότι έχουν ζημιωθεί από την συγκυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, διαμήνυσαν σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων ότι δεν σχεδιάζουν επανάληψη αυτού του «μεγάλου συνασπισμού».

Πιθανότεροι εταίροι φαντάζουν πλέον οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι πάντως είναι κάθετα αντίθετοι σε προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη και σε περαιτέρω κοινοτικοποίηση των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Τυχόν συνεργασία τους με την κ. Μέρκελ, ειδικά εάν αναλάβουν κάποιο κομβικό υπουργείο, θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Δεύτερος πιθανός εταίρος για το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ είναι με τους Πράσινους.

Ενδεχόμενη τρικομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πράσινων θα ήταν ο αποκαλούμενος συνασπισμός της Τζαμάικα, λόγω των χρωμάτων των κομμάτων και της σημαίας.