Φωτογραφία αρχείου από τη διαμαρτυρία που έγινε στη Νέα Παραλία, κατά της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.



Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης: Απέρριψε και τις δύο αποφάσεις που ελήφθησαν, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο κι αφορούσαν ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.


Πρόκειται για τις δύο αποφάσεις που αφορούν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γύρω από τα περίφημα "γυάλινα" περίπτερα. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί με οριακή πλειοψηφία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να μπει στην ουσία των περιπτώσεων, επέστρεψε τις αποφάσεις επειδή θεώρησε ότι ήτα αναγκαία η ενισχυμένη πλειοψηφία του σώματος.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα, με ανάρτησή του στο Facebook, o δημοτικός σύμβουλος των "Εντάξει", αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Εφραίμ Κυριζίδης: "Ακόμη μία "γκάφα" της διοικήσεως Μπουτάρη! Κρίμα τα πρωτοσέλιδα! Ακυρώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι αποφάσεις τόσο για την Κανονιστική της Αγίας Σοφίας όσο και της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην Νέα Παραλία, γιατί δεν είχαν την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία που ορίζει ο νόμος για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων. Κι όμως κανείς δεν το πρόσεξε από την διοίκηση και απέστειλαν τις αποφάσεις για επικύρωση. Μήπως να αρχίσουμε να ακούμε καμμιά φορά τους κακούς και εμπαθείς αντιπολιτευόμενους; Η συνέχεια με έγγραφα προσεχώς", προειδοποίησε.

Λίγο αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης των "Εντάξει", βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης: «Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η Διοίκηση Μπουτάρη δεν είναι σε θέση να διοικήσει ούτε… (γυάλινο) περίπτερο. Πολύ περισσότερο, δεν είναι ικανή να διοικήσει έναν Δήμο. Αναδεικνύεται, όμως, πρώτη σε προχειρότητες, οι οποίες απορρίπτονται –χωρίς τον παραμικρό έπαινο- από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τώρα είχε σειρά το –γραμμένο στο πόδι- σχέδιό της για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπήκε καν στην ουσία, αφού διαπίστωσε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οι “Εντάξει” είχαμε προειδοποιήσει: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν καταψηφίσαμε τις σχετικές προτάσεις της Διοίκησης, επισημάναμε πως ήταν πρόχειρες και προκαλούσαν προβλήματα, αντί να επιλύουν. Βάζουν, τώρα, σε νέες περιπέτειες τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της περιοχής Αγίας Σοφίας. Όμως τι να περιμένει κανείς από μία διοίκηση που δεν γνώριζε ότι αυτές οι αποφάσεις χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία για να εγκριθούν;

Περιμένουμε τώρα να ρίξουν τις ευθύνες στην… αντιπολίτευση, που καταψήφισε, ώστε να καλύψουν την απουσία των δημοτικών τους συμβούλων οι οποίοι, για άλλη μία φορά, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, υπέγραψαν στο παρουσιολόγιο και έφυγαν από την αίθουσα… Όμως με άδειες αίθουσες και παλιές ιδέες, διοίκηση δεν γίνεται», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Καλαφάτη.

Η διοίκηση Μπουτάρη αποφάσισε να προσφύγει στα ανώτερα όργανα, για να καταφέρει αναστροφή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όπως ήταν φυσικό, απάντησε με ανακοίνωση:

«Διαφωνούμε με το σκεπτικό των αποφάσεων, το οποίο δεν εστιάζει στην ουσία, αλλά στη διαδικασία και θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα. Προκαλεί ερωτηματικά η βιασύνη με την οποία ορισμένοι άρχισαν να επιχαίρουν για δύο αποφάσεις που βάζουν προσκόμματα στην επίλυση δύο ζητημάτων ουσίας, που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, στους επιχειρηματίες και εν γένει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου.

Ο Σταύρος Καλαφάτης δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω. Απάντησε με μία πρόταση: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», δήλωσε.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε: «ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι αμπέλι ούτε και κτήμα οποιουδήποτε. Για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πρέπει να λαμβάνονται με διαφάνεια και με σεβασμό στο νόμο. Χωρίς εμμονές, καπρίτσια, φεουδαλική αντίληψη και επικοινωνιακές φούσκες. Ουδείς έχει το δικαίωμα να εκθέτει το Δήμο».

«Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να επανέλθει. Όχι όμως με διαδικαστικά κόλπα και νομικού χαρακτήρα ενέργειες αλλά με αυτοκριτική, παραδοχή της αλήθειας και με προσφυγή σε πραγματικό και γνήσιο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους –εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου», καταλήγει.

Και το θέμα, είναι, πλέον, σε εκκρεμότητα.