Για όσους δεν ικανοποιήθηκαν με την παροχολογία στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, σήμερα είχε συνέχεια. Στη Συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε πεδίον δράσης λαμπρόν!


Μείωση φορολογίας, νοσοκομείο παίδων για τη Θεσσαλονίκη, μέρισμα στους αδύναμους, τρίτη αξιολόγηση, ενίσχυση όσων θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον με προστασία του εργατικού δυναμικού, διοικητική μεταρρύθμιση, ενεργητική εξωτερική πολιτική, είναι κάποια από αυτά που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας.

Όσο για τις εκλογές, τις τοποθέτησε... μακριά:

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019»: αυτό επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. Συνεχίζοντας στην ίδια απάντηση είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε).

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ειδικά για τη φορολογία, αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.

Απάντηση στο θέμα του ΟΑΣΘ έδωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, αφού το κύριο ερώτημα, του τι θα γίνει από το 2019 όταν άλλα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση κι άλλα υποτίθεται ότι θέλει η κυβέρνηση, έμεινε αναπάντητο. Αφού χαρακτήρισε τον ΟΑΣΘ «μεγάλη πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης», παρατήρησε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε με όρους ανταγωνισμού. Αντιθέτως, έγινε με το μοντέλο ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε και τον ΟΑΣΘ πήραν στα χέρια τους «φίλοι των τότε κυβερνήσεων».

Σήμερα όμως επιχειρείται ένα δύσκολο εγχείρημα από την κυβέρνηση, συνέχισε, και πρώτα από όλα θα γίνει εκκαθάριση: «Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί 'σκελετοί' στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος». Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στα χρόνια της ανάπτυξης υπήρχε στη χώρα μας στρεβλό μοντέλο τόσο στην ιδιωτική οικονομία όσο και στο δημόσιο τομέα. Με κοινά χαρακτηριστικά, «τη διπαλοκή και τη συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».



Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα αναγερθεί στη Θεσσαλονίκη το Νοσοκομείο Παίδων: «Η ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και δεν είναι υπόσχεση» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ ευχαρίστησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά των 200 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Υγείας. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα «δεν νοιάζεται για το θεαθήναι αλλά για το πώς θα κλείσουν τρύπες και θα λυθούν προβλήματα. Η προσφορά μοιράζεται στην Κομοτηνή για την ανέγερση γενικού νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη για την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου και στα νησιά για την ενίσχυση των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές ασθενών».