Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.


Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και ιδιοκτήτες εξοχικών να μένουν άγρυπνοι στις αυλές των σπιτιών τους στη Μόλα Καλύβα, καθώς οι πύρινες «γλώσσες» έφταναν μέχρι τον ομώνυμο οικισμό.

Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη και στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 17 άτομο πεζοπόρο τμήμα, ενώ είναι αναμένεται να συνδράμει και κάποιο εναέριο μέσο.

Η εικόνα αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, όταν η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη. Σ' αυτό βοήθησε το γεγονός ότι κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από νωρίς και ενίσχυαν το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατευθυνόταν προς το Κασσανδρινό.

Παρότι το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη και θα φανεί με το πρώτο φως της ημέρας όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς, ο μέχρι στιγμής ανεπίσημος απολογισμός αναφέρει ότι από την πυρκαγιά καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια στην περιοχή της Μόλα Καλύβα, ενώ μεγάλες εκτιμάται ότι είναι οι καμένες εκτάσεις στο πευκοδάσος της περιοχής. Ζημιές φαίνεται ακόμη να προκλήθηκαν σε εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

«Ήταν φρίκη. Πάθαμε σοκ. Νιώσαμε εγκλωβισμένοι. Η πρώτη σκέψη ήταν να μαζέψουμε τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που θα έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Πανδώρα Κουγκαριώτου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Μόλα Καλύβα.

Άπαντες, ντόπιοι και ξένοι, εξήραν την έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, χωρίς την οποία όπως είπαν η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Από την πρώτη στιγμή δεκάδες πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα μετέβησαν στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Εξάλλου, σκαπτικά μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινητοποιήθηκαν άμεσα συνδράμοντας στο έργο της πυρόσβεσης και αρκετοί ήταν οι εθελοντές που ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται εάν και κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για ανθρώπινο παράγοντα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ