Η ‘’Γενέθλια Ημέρα της Περαίας’’, γιορτάστηκε κι εφέτος με τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 


Τιμήθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι της Περαίας, οι οποίοι, από τις προγονικές τους εστίες στη Δυτική Μικρά Ασία και στην Ανατολική. Θράκη, εγκαταστάθηκαν στην Περαία, δημιουργώντας με πείσμα και θέληση περίσσια από το ‘’μηδέν’’ τον όμορφο και ευλογημένο τόπο του σήμερα.

   
Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου και ομιλία του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Πλατείας Μνήμης, όπου παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών , τοπικών Συλλόγων και πλήθους κόσμου, τιμήθηκε η μνήμη των πρώτων κατοίκων της Περαίας, με ομιλητή τον συνδημότη μας Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.



Λαμπαδηδρομία με συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων, της ΕΘΟΠΑΚ, του ΟΦΚΑΘ και του Συλλόγου ‘’Αίας’’ και συναυλίες στην Πλατεία Ελευθερίας, στην παραλία Περαίας και η ‘’Γιορτή της φασολάδας’’ στο Αλσύλλιο Ανδρομέδα της Άνω Περαίας, με λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι, έδωσαν την ευκαιρία σε δημότες και επισκέπτες, να παρακολουθήσουν όλα τα δρώμενα, τιμώντας τη Γενέθλια Ημέρα.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Πριν 94 χρόνια, ένα κομμάτι από εκείνους που υπέστησαν την Μικρασιατική καταστροφή, κουβαλώντας μέσα στα λιγοστά τους υπάρχοντα την υψηλή ποιότητα πολιτισμού, το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, την εργατικότητα και το πείσμα της φυλής, δημιούργησαν τον πρώτο οικισμό της Περαίας. Και ο απάνθρωπος ξεριζωμός μετατράπηκε μέσα από υπεράνθρωπο αγώνα των προσφύγων πατεράδων μας σε ίδρυση μιας νέας πατρίδας, ενός νέου κοιτώνα. Αυτούς τους λαμπρούς ανθρώπους πάντα τους θυμόμαστε, πάντα αξίζει να τους τιμούμε»!