Ούτε κι εφέτος πρωτοτυπήσαμε. Τα εγκαίνια της ΔΕΘ περιελάμβαναν ό,τι κάθε χρόνο: Ομιλία του πρωθυπουργού με υποσχεσιολογίες, αλλά και πορείες με ένταση και "ντου" διαδηλωτών...


Για τα όσα υποσχέθηκε, τελικά, ο πρωθυπουργός, διαβάστε με κλικ εδώ. Το... "ντου" της βραδιάς έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης. Ομάδα αντιεξουσιαστών αποσπάστηκε από την κυρίως πορεία και κατευθύνθηκε προς την νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου ήταν παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις. Αρχικά επιχείρησαν να εισβάλουν στον εκθεσιακό χώρο, την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης. Ακολούθησε ένταση στο πλακόστρωτο απέναντι από τη ΧΑΝΘ. Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με καδρόνια και τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα.

Ομάδα ατόμων από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατάφερε να σηκώσει το προστατευτικό στορ και μπήκε στο χώρο μπροστά από τα εκδοτήρια. Εκεί, όμως, απωθήθηκαν από άλλους άνδρες των ΜΑΤ.

Επίσης, διαδηλωτές που συμμετείχαν στην συγκέντρωση και πορεία της Λαϊκής Ενότητας σταμάτησαν μπροστά από το κτίριο της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού και ζήτησαν να πραγματοποιήσουν παρέμβαση στο πρόγραμμα. Αντιπροσωπεία τεσσάρων ατόμων μπήκε στο σταθμό για να μεταδώσει ένα μήνυμα εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας.



Περίπου 12.000 άτομα διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη

Ομαλά κύλησε η κυρίως πορεία των διαδηλωτών, για την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κατά των κυβερνητικών επιλογών. 

Οι συγκεντρώσεις άρχισαν στις 18.00 σε πέντε διαφορετικά σημεία. Μετά τις 19.00 ξεκίνησαν οι πορείες με κατεύθυνση όλες την πλατεία ΧΑΝΘ.

Η κύρια πορεία ήταν αυτή που οργάνωσαν ΕΚΘ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση περίπου 3.000 εργαζόμενων έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί έδωσαν το παρόν και εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον Τύπο. Παρούσες και εργαζόμενες στο Σούπερ Μάρκετ "Καρυπίδης", οι οποίες φορούσαν μαύρα, σε ένδειξη πένθους για τη νεκρή συναδέλφισσά τους.



«Βιώσιμες λύσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον των εργαζομένων», ζήτησε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης στην ομιλία του, πριν την έναρξη της πορείας. 



Περίπου 4.000 άτομα πήραν μέρος στην πορεία του ΠΑΜΕ. Τα άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης κινήθηκαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ. Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν μέλη και οπαδοί της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στην πορεία των, περίπου, 500 ατόμων, πήραν μέρος και μέλη της ΟΚΔΕ και συνδικαλιστών του χώρου.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν άτομα του αντιεξουσιαστού χώρου, της ευρύτερης Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Περίπου 2.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη ΔΕΘ, όμως η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων τους απέτρεψε και κινήθηκαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, μέσω της οδού Αγ. Σοφίας και της Τσιμισκή. 

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν και μέλη της κίνησης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Όταν ολοκληρώνονταν οι πορείες, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τον δρόμο προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  με κιγκλιδώματα, αλλά και με τις ασπίδες των ΜΑΤ. Έτσι, αντιεξουσιαστές δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κάμπους και τα κτίρια του ΑΠΘ.