Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*


Τώρα που έσβησαν τα φώτα της ΔΕΘ και ξαναφέρνω στο μυαλό μου την ομιλία Μητσοτάκη, διαπιστώνω τα εξής:


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πραγματικά μια καλή εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Ανέπτυξε τις ιδέες ΤΟΥ. Παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, το κυβερνητικό σχέδιό ΤΟΥ. Περιέγραψε τις προτεραιότητές ΤΟΥ (χρησιμοποιούσε τη λέξη προτεραιοποίηση, που δύσκολα τη βρίσκει κανείς στα λεξικά).

Ήταν , καθαρά, μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ομιλία, που υποστηρίχθηκε και από τις τοποθετήσεις του στη συνέντευξη τύπου.

Μίλησε - παντού- σε πρώτο πρόσωπο. Είπε "θα κάνω " και όχι "θα κάνουμε"

ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ, δηλαδή, η οποιαδήποτε αναφορά στο κόμμα. Στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν μίλησε για σύνθεση ιδεών (παρά μόνον μια φορά, όταν ρωτήθηκε για τον Άδωνη Γεωργιάδη). Ούτε στο πρόγραμμα ούτε στις κατευθύνσεις.

Έδειξε, ότι θέλει να απαλλαγεί από τα "βάρη του παρελθόντος", που αποτελούν - ως ένα βαθμό- τροχοπέδη για τη Ν.Δ. Ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τη ΔΑΠ και την παρουσία της στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι γνωστή η θέση του (και των συνεργατών του) για τη ΔΑΚΕ στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως.

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει ένα προσωπικό τόνο στην επόμενη εκλογική μάχη. Από κομματική και ιδεολογική αντιπαράθεση θέλει να την μετατρέψει σε προσωπική επιλογή, ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς, γιατί έτσι τον συμβουλεύουν οι άνθρωποί του, που μελετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, που γίνονται.

Είναι δικαίωμά του. Αλλά, σ αυτή την περίπτωση, σε τι χρειάζεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Ας προχωρήσει μόνος του. Το κόμμα έχει ιδεολογική ταυτότητα, έχει αρχές, έχει συλλογικά όργανα.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε το κόμμα που είχε στο επίκεντρο της πολιτικής της, τον άνθρωπο. Από το 1974 ως σήμερα, όλοι οι πρόεδροι, από τον ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αυτή την πολιτική εφάρμοσαν, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Προχθές, ακούσαμε τα πάντα από τον πρόεδρο της Ν.Δ. εκτός από ένα: Δεν έκανε καμιά αναφορά στον άνθρωπο. Περιέγραψε ένα σύστημα, εκ προοιμίου κοινωνικής ανισότητας, χωρίς καμιά αναφορά και στήριξη στους , από θέση, αδύναμους. Μίλησε γενικά για νέες θέσεις εργασίας, χωρίς καμιά αναφορά στους μισθούς και στα ημερομίσθια. Έκανε λόγο για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να διευκρινίσει αν θα συνεχίσει ή θα αλλάξει - εκ των πραγμάτων- το ασφαλιστικό σύστημα.

Αλλά, η Ν.Δ. δεν πρεσβεύει αυτή την ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα. Θέλει τον επενδυτή, αλλά θωρακίζει και τον εργαζόμενο. Σέβεται τον οικονομικά ισχυρό, αλλά στέκεται δίπλα στον οικονομικά αδύναμο.

Ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα του μέτρου και της λογικής, σύμφωνα με την παρακαταθήκη του ιδρυτή της.

Ο κ.Μητσοτάκης αν θέλει να μετατρέψει την επόμενη εκλογική μάχη σε εκλογή προσώπων και όχι ιδεών, μπορεί άνετα να είναι υποψήφιος με το σύνθημα :

"Mitsotakis for president"

*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος