Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση των υδάτων από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βούλα, μετά την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα. 


Το απόγευμα της Τετάρτης η ρύπανση έφτασε στην Γλυφάδα και προχωράει προς τη Βούλα, όπου έχει φτάσει ήδη 300 μέτρα από την παραλία. 

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης του αέρα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα τότε ενδεχομένως η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει και σε άλλες ακτές περιοχών όπως στο Πέραμα και στο Κερατσίνι αλλά και σε νησιά του Σαρωνικού. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος πραγματοποίησε το πρωί αυτοψία στην περιοχή μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, η πλήρη αντιμετώπιση της μόλυνσης στον Σαρωνικό θα γίνει σε 20 με 25 μέρες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν κινητοποιηθεί «θεοί και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας». 

Συνάντηση με τους δημάρχους και τους βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό, είχαν σήμερα υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γγ του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και στελέχη του Σώματος.

Λίγο μετά την επίσκεψή του το πρωί της Πέμπτης στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και ερωτηθείς εάν σκέφτηκε την παραίτηση μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα, απάντησε: «Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Δεν πέρασε πολύ ώρα που έθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό και την πήρε πίσω. Με νεότερη δήλωσή του, έκανε λόγο για «λογοπαίγνιο»...

Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ξεκίνησε από τον Φλοίσβο Φαλήρου, και θα συνεχίσει σε Άλιμο και Γλυφάδα.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Το πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. 

Δύο μέρες μετά την βύθιση ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου και εντός των ειδικών φραγμάτων που έχουν στηθεί γύρω του δεν καταγράφεται περαιτέρω ρύπανση. 

Ταυτόχρονα από χθες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου αλλά όλη η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 μέρες για να ολοκληρωθεί. 

Για την κατάσταση ενημερώθηκε το πρωί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. 

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και την Γλυφάδα, πλησιάζει την Βούλα, την Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.