«Aισθάνομαι στη Θεσσαλονίκη σαν στο δεύτερο σπίτι μου». Αυτό είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Τάσο Τζήκα και τα μέλη της διοίκησης.


Κατά τη διάρκεια των επίσημων δηλώσεων αναφέρθηκε στο στόχο της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018. Για την ΔΕΘ, είπε: «Η ΔΕΘ είναι ένας υγιής οργανισμός που μπορεί να παράγει και να προσφέρει στην τοπική οικονομία, αλλά και στην οκονομία της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι προσπάθειες διεθνοποίησης που καταβάλλει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνάδουν με τη στρατηγική της κυβέρνησης. 

Αναφερόμενος δε στον θεσμό της τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ, που φέτος είναι η Κίνα, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με υπερδυνάμεις της οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι του χρόνου, τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Η διοίκηση της ΔΕΘ διατύπωσε το αίτημα για ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της και ο πρωθυπουργός αντέδρασε θετικά.

Ο κ. Τζήκας τόνισε πως φέτος η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Τόνισε δε πως ο εκθεσιακός φορέας εξάγει για πρώτη φορά εκθεσιακά προϊόντα, αναφερόμενος στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» που από το Νοέμβριο θα φιλοξενείται στη Ρώμη. 



Την πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού κέντρου που πέτυχε η 82η ΔΕΘ υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος έκανε επίσης λόγο και για τον έντονα διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης, που μετρά 18 διεθνείς συμμετοχές. Τέλος, αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, ενώ υπογράμμισε και την ενίσχυση των κλαδικών διοργανώσεων του εθνικού εκθεσιακού φορέα. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει πόσες είναι οι συμμετοχές στη φετινή 82η ΔΕΘ και έδειξε ενδιαφέρον για τα κινέζικα φαναράκια με τα οποία έχει στολιστεί η έκθεση και το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση. Από την πλευρά του, ο κ. Τζήκας δώρισε στον πρωθυπουργό αντίγραφο ασπρόμαυρης φωτογραφίας στην οποία απεικονίζεται η είσοδος της 1ης διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθέσεως.