Ξεπέρασαν τους 60.000 οι επισκέπτες του πρώτου Σαββατοκύριακου της 82ης ΔΕΘ, που ξεκίνησε με τον πλέον δυναμικό τρόπο. 


Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη φετινή διοργάνωση ήταν έκδηλο από την πρώτη στιγμή, αφού ακόμα και το Σάββατο, μια μέρα παραδοσιακά δύσκολη για την ΔΕΘ, επισκέπτες συνέρρεαν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η κίνηση του Σαββατοκύριακου κορυφώθηκε χθες, με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών κατά τις δύο ημέρες να ανέρχεται σε 60.112.

Πόλος έλξης της διοργάνωσης αποτελεί φέτος το Περίπτερο της τιμώμενης χώρας Κίνας (13), που έχει προσελκύσει τα βλέμματα του κόσμου, ο οποίος εντυπωσιάζεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις που παρουσιάζουν κινέζικοι κολοσσοί.

Χθες εγκαινιάστηκε και η μουσική σκηνή της 82η ΔΕΘ, με τον  Γιώργο Μαζωνάκη να ξεσηκώνει  το πλήθος και να δίνει μια γεύση από τις εκπλήξεις των φετινών music events της διοργάνωσης. Σήμερα στις 21:30 τη σκυτάλη παίρνουν οι αδερφοί Τσαχουρίδη και οι αδερφοί Στρατάκη σε μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση, όπου ο Πόντος συναντά την Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα βραβευθεί και ο γνωστός τροβαδούρος της Κρήτης, Βασίλης Σκουλάς. Παράλληλα, η Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού « Έκνευσις» του Κωνσταντίνου Νικολαϊδη θα χορέψει ποντιακούς και κρητικούς χορούς. Οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να παρακολουθούν τις συναυλίες με το εισιτήριο εισόδου. 



Σήμερα, στο πλαίσιο της κινεζικής συμμετοχής, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» το Greek-Eurasian Economic Forum με θέμα: «A New Bridge for Cooperation & Development», που συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Enterprise Greece του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή.

Η κινέζικη συμμετοχή όμως έχει και πολιτιστικό κομμάτι, καθώς από τις 19:30 έως τις 20:00 στην υπαίθρια σκηνή στο Τόξο της ΧΑΝΘ η Beijing Sports University Art Troupe (BSU Art Troupe), μία από τις καλύτερες ομάδες πολεμικών τεχνών στην Κίνα, θα εντυπωσιάσει με τις επιδείξεις της.

Επίσης στις 17:00 θα εγκαινιάσθει στο Περίπτερο 14 (AKAMEDIA) έκθεση του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Ιστολογική εικόνα και Τέχνη», η οποία περιλαμβάνει ιστολογικές μικροσκοπικές εικόνες ρουτίνας, όπου τα ανθρώπινα κύτταρα σχηματίζουν παραστάσεις αντίστοιχης ομορφιάς με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. 



Από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία και το e-gaming το «μενού» της 82ης ΔΕΘ είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Το Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης, Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya στον όροφο του Περιπτέρου 2, το οποίο με τον γενικό τίτλο «THE NEW NEW» (Το καινούριο νέο) αναφέρεται στον εξαιρετικά γρήγορα αναπτυσσόμενο ρυθμό της τεχνολογίας, εντυπωσιάζει τον κόσμο που το επισκέπτεται. Την ίδια στιγμή το «Μουσείο Frappé powered by Nescafé», στο Περίπτερο 11, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του καφέ, στους μύθους και τις αλήθειες που τον συνοδεύουν, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι ολοκληρώνουν την εμπειρία τους με μια επίσκεψη στην ταράτσα του ίδιου χώρου, όπου  λειτουργεί το Nescafé Frappé beach bar, απολαμβάνοντας την αυθεντική εμπειρία Nescafé Frappé σε ένα σκηνικό με… άμμο, ξαπλώστρες και πολύ ελληνικό καλοκαίρι.

Εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους στην Cheapart, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν δημιουργίες σε προσιτές τιμές, ενώ τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά ζωντανεύουν στους Μυστικούς του Κόσμους.

Επίσης φωτογραφικό υλικό από τα ελληνικά Μνημεία παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO φιλοξενείται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».

Στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται και να εγγράφονται ως εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», με την οποία η ΔΕΘ-Helexpo έχει ενώσει φέτος τις δυνάμεις της, δείχνοντας και το κοινωνικό της πρόσωπο.  

Το ωράριο της 82ης ΔΕΘ τις καθημερινές είναι 16:00 με 22:00.