Κατ΄αρχάς, αυτά τα ουίσκι τα πίνεις όλα σε χαμηλό, βαρύ ποτήρι. Βαρύ κι ασήκωτο. Τόσο βαρύ που πρέπει να σε διαπερνά ο ήχος που κάνει όταν το ακουμπάς στο τραπέζι.
Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Δεύτερον, σε αυτά δεν βάζεις πάγο. Ποτέ. Ιεροσυλία αν σκεφτείς- έστω και να σκεφτείς- να προσθέσεις κόκα κόλα και λοιπά. Ντροπή εν ολίγοις. Ίσως πέντε σταγόνες νερού, αλλά πάντα εμφιαλωμένου για να απελευθερωθούν τα αρώματα. Tα παρακάτω ουίσκι δεν είναι για παιδικές χαρές και θα μοιάζουν ξένα στα χέρια πιτσιρικάδων. Τα παλαιωμένα αυτά ουίσκι τα πίνεις όταν παλιώνεις κι εσύ λίγο. Είναι ίσως τα καλύτερα για όσους καπνίζουν πούρο. Καλή είναι η βοτκα, καλή η τεκίλα, αλλά το καλό ουίσκι είναι άλλο σπορ. Πάμε λοιπόν στον δρόμο για την κορυφή της απόλαυσης.

Bushmills Black Bush 

Ένα ουίσκι με σταθερή ποιότητα που δε σε απογοητεύει ποτέ. Άριστη σχέση ποιότητας - τιμής. Ευχάριστα αρώματα βανίλιας και καραμέλας και μια λεπτή επίγευση καπνού. Το συγκεκριμένο ουϊσκι κατά πολύ ανώτερο απο άλλα ακριβότερα και πολυδιαφημισμενα!! Οι Ιρλανδοί στα καλύτερα τους. Χρώμα: Πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα. Οσμή: Μεγάλο, ολοκληρωμένο, πλούσιο άρωμα από κέικ φρούτων, έντονη γλυκύτητα τσέρι η οποία αναδύεται από τα αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες με νότες χριστουγεννιάτικου κέικ. Γεύση: Απαλή, μεταξένια σύσταση με γεύσεις ξηρών καρπών. Η επίγευση αφήνει μια παρατεταμένη γλυκύτητα.

Glenfiddich 15 Year Old Single Malt 


Πάντα μου άρεσαν πολύ τα Glenfiddich. Μά πάντα. Ποτέ δεν έλειψε από την συλλογή μου ένα από αυτά. Δοκίμασα όλη την σειρά έως το Glenfiddich 21 Year Old. Αλλά σαν το 15αρι δεν έχει. Αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα στη μύτη και φρουτώδεις γεύσεις με συνοδεία sherry και σταφίδας. Ελκυστική αρωματική σύνθεση με πλούσια αρώματα δρυός. Διακρίνονται ρετσινάτες νύξεις από το ξύλο με μια πολύ καλή οξύτητα. Ωραία αρώματα Μαδέρας και μηλόπιτας ακολουθούν. Το άγγιγμα είναι πλούσιο, γεμάτο θερμά μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλα), με έντονη την παρουσία του ξύλου και ξηρή γεύση... Μακριά επίγευση, ξηρή, με μια πικάντικη πιπεράτη νότα. Για όσους τους αρέσουν τα γλυκόπιοτα ουισκι αυτό είναι φανταστικό!! Τρομερή ισορροπία!

Oban 14 Year Old 

Πολυ πλήρες και γεμάτο ουίσκι. Πολύ μέλι και καπνός σε μια ισορροπία αλμύρας.... Φανταστικός συνδυασμός. Η περιοχή που γεννήθηκαν τα Σκωτσέζικα malts. Για περισσότερα από 200 χρόνια παράγεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Ο τέλειος συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων. Ξεχωριστός χαρακτήρας από θαλάσσια αύρα, καπνό, κίτρο και ξηρή πιπεράτη επίγευση. Ο ομιχλώδης και υγρός χαρακτήρας της περιοχής, με υπόβαθρο τα ρείκια και την τύρφη, αντικατοπτρίζεται τέλεια στο ουίσκι malt που παράγει το Oban. Το Oban χρησιμοποιεί το καλύτερο κριθάρι, το οποίο ζυμώνεται με την ιδιαίτερη συνταγή του αποστακτηρίου το οποίο είναι ένα από τα πλέον ιστορικά και κομψά ολόκληρης της Σκοτίας. Δυνατή επιλογή.

Dalmore 12 Year Old 

Αυτό το ουίσκυ δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή μαλτ ουίσκυ. Δυνατό με νότες καπνού και παλιών βαρελιών. Ένα ουίσκι για γερούς πότες με απαράμιλλη ποιότητα και μελένια γεύση. (Μην το κεράσεις σε γυναίκα εκτός αν γνωρίζει από ουίσκι. Πάντα μου άρεσαν οι γυναίκες που ξέρουν να πίνουν ουίσκι). Πρόκειται για ένα Malt ουίσκι με γεύση πορτοκαλιού και μελιού. Από το χειμώνα του 2008 κυκλοφορεί η νέα, πιο ακριβή έκδοση. Φόρος τιμής στον Βασιλιά Αλέξανδρο της Σκωτίας που το 1263 τίμησε τους ιδιοκτήτες του αποστακτηρίου του Dalmore, τη φατρία των Mackenzie, με το οικόσημο του Βασιλικού Ελαφιού, το οποίο κοσμεί, ακόμα και σήμερα, τις φιάλες του. Αυτό το πολυτελές Malt αποπνέει την κομψότητα που αποκτά κατά την μακρά του ωρίμανση σε βαρέλια από Vintage Oloroso Sherry, Bourbon, Madeira, Marsala, Port και Cabernet Sauvignon. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα πραγματικά ξεχωριστό Whisky.

Macallan 12 Year Old

Τα Macallan τα λάτρευα ανέκαθεν. Ο πολύς κόσμος τα έμαθε μέσα από τον κινηματογράφο κυρίως. Η στιγμή που ο Ρίτσαρ Γκίρ στην ταινία ΑΛΛΟΘΙ ανοίγει ενα από αυτά. Η στιγμή που η Κλέρ Αντεργουντ στο House of Cards ρωτά τον Φράνκ αν έχει κάτι να πιει, και εκείνος τις απαντά: "Μα φυσικά, έχω Macallan" και τέλος στην ταινία skyfall όπου ο Τζέιμς Μπόντ δοκιμάζει το αγαπημένο του ουίσκι Macallan. Μια από τις δημοφιλέστερες οινοπνευματοποιίες στον κόσμο, τις τελευταίες 4 δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Macallan έχει χτίσει την καλύτερη φήμη ως ποιοτικό malt ουίσκι και το πιο περιζήτητο ουίσκι για τους συλλέκτες. Οι σπάνιες φιάλες μπορούν να αλλάξουν χέρια για χιλιάδες ευρώ και η αξία τέτοιων μπουκαλιών ανεβαίνει συνεχώς.
Το Macallan έχτισε τη ζηλευτή φήμη του στο γεγονός ότι το κυρίως σώμα του ωριμάζει σε 100% δρύινα βαρέλια για τσέρι. Αυτό οδηγεί σε ένα πλούσιο ουίσκι με βάθος γεύσης. Εξαιρετική ισορροπία από το ωριμασμένο σε βαρέλια sherry 12άρι της Macallan, ένα από τα κορυφαία single malt της ηλικίας του. Γλυκό άρωμα από σουλτανίνες και φρέσκο μήλο φτάνει στη μύτη, με νότες από sherry, τροπικά φρούτα και χρυσαφένιο σιρόπι. Στον ουρανίσκο έρχονται έντονες γεύσεις, μεσαίου σώματος με νότες από ζεστά γλυκίσματα, μαρμελάδα, σουλτανίνες και φλούδες, καθώς αναπτύσεται παράλληλα η γλύκα από σάκχαρα κριθαριού. Μακρύ τελείωμα με έντονες δρύινες νότες.