Περισσότερα από 150 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα! Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ενημέρωση του κοινού, ενώ οι εμβολιασμοί είναι ελάχιστοι!

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή του, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος προτείνει την ενδυνάμωση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, με παράλληλη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των εμβολιασμών που διενεργούνται στη χώρα και ζητά ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των διαγνωσμένων εργαστηριακά περιστατικών ιλαράς στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε 150, εκ των οποίων τα 50 καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την τριετία 2014-2016 είχαν καταγραφεί μόλις 2 περιστατικά!

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, «στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017. Η επιδημία ξεκίνησε από τη Ρουμανία, στην οποία σημειώνονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού – της δεύτερης δόσης ιδίως - με αποτέλεσμα 9.000 κρούσματα ιλαράς από το 2016, εκ των οποίων τα 34 απέβησαν μοιραία ενώ οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία με καταγεγραμμένα 4.500 περίπου κρούσματα από την αρχή του χρόνου»!

«Από μια κυβέρνηση που πολιτεύεται συνομωσιολογώντας από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση, δεν μας εκπλήσσει η αδιαφορία έναντι των επιπτώσεων της διακίνησης θεωριών συνομωσίας για τα εμβόλια, στη Δημόσια Υγεία. Οφείλει ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο επιδημικής επέλασης της Ιλαράς που ήδη έχει προκαλέσει σειρά θανάτων σε άλλες χώρες, να ενεργήσει με ευθύνη και όχι κατά συνήθεια», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, ρωτά τον υπουργό Υγείας αν έχει εκπονηθεί σχέδιο άμεσης αντίδρασης και αντιμετώπισης του προβλήματος, αν διαθέτουν οι αρμοδιες υπηρεσίες ακριβή αριθμό των επιβεβαιωμένων και διαγνωσμένων περιστατικών από την αρχή του χρόνου και αν έχει καταγραφεί το φαινόμενο της αποφυγής εμβολιασμών.