Στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων επέμεινε, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τόνισε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 6-7 χρόνια για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ότι ο ίδιος μπορεί να τα καταφέρει σε αυτόν τον τομέα, ενώ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρατήρησε πως «δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις, και δεν πείθει η επενδυτική μετάλλαξή του».

Στο αίτημα των επιχειρηματιών για καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, απάντησε ότι «δεν θα υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να υλοποιήσει», άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεσμεύτηκε πέρυσι και δεν το υλοποίησε, και είπε πως αυτό που θα μπορούσαν ίσως να συμφωνήσουν οι θεσμοί είναι ο μερικώς ακατάσχετος λογαριασμός, για ορισμένες μόνο χρήσεις, κι αυτό με μια επιθετική πολιτική ηλεκτρονικών συναλλαγών.



Ειδικά για τα θέματα της φορολογίας, σε μία σχετική ερώτηση, απάντησε: "Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα και καλύτερα. Θέλω εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% και 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί".

Τόνισε πως δίνει έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:

«Αφήστε να δούμε αν και τι υπεραπόδοση θα υπάρχει. Εμείς έχουμε προτεραιοποιήσει τις δικές μας επιλογές σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε υπεραπόδοση. Αυτό είναι κάτι που ισχύει τώρα, προφανώς ισχύει και στο μέλλον. Η δική μου έμφαση αυτή τη στιγμή είναι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπερασπίστηκε την επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, λέγοντας πως είναι επιλογή του και, για τον εαυτό του, παρατήρησε: «Σας φαίνομαι για ακροδεξιός; Είμαι μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός». Αντίθετα, τοποθέτησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο στα δεξιά της Ν.Δ. και απέκλεισε με ένα κατηγορηματικό «όχι» το ενδεχόμενο συνεργασίας Ν.Δ.-ΑΝ.ΕΛ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι περιμένει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, στις 25 Σεπτεμβρίου, για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με άνθρωπο καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών.



Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «συγγνώμη» από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, επειδή κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο περίπτερο της ομάδας στην 82η ΔΕΘ ευχήθηκε στον δικέφαλο «εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία». «Έκανα λάθος γιατί η εντύπωσή μου ήταν ότι ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να παίζει στην Ευρώπη, διότι είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι, οπότε ζητώ συγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν είχα καμιά πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μια ομάδα η οποία είναι πολύ σημαντική και πολύ ιστορική. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία ομάδα. Είμαι φίλαθλος και πρέπει να σας πω ότι κάνει και καλό να έχουμε ένα ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη και την κόντρα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ τα... σκάγια πήραν και τον Μαρινάκη: «Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία, όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Εκεί που αρχίζουν τα προβλήματα είναι όταν οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι πρέπει να αγοράζουν μέσα ενημέρωσης, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Εκεί αρχίζω και έχω πρόβλημα. Και στην Ελλάδα που εγώ οραματίζομαι, κανείς επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δράση στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να απολαμβάνει κάποιας προστασίας, είτε αυτή είναι πολιτική προστασία είτε είναι μιντιακή προστασία. Δεν θέλουμε τέτοια επιχειρηματική δράση, ούτε θα χρειαστεί την επόμενη μέρα κανείς να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση για να διεκδικήσει το νόμιμο, το δίκαιο. Δεν είμαι εγώ ο οποίος πολιτικοποίησε αυτή τη συζήτηση», είπε.



Επίσης, αμφισβήτησε κατά πόσο θα είναι «καθαρή» η έξοδος της Ελλάδας από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, και για το θέμα με τη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας θα έπρεπε να είχε «φύγει» μόνο και μόνο γιατί καθυστέρησε 4 μέρες, όπως υπογράμμισε, να ενημερώσει τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την αντιμετώπιση περιπτώσεων θαλάσσιας ρύπανσης και να στείλει το ειδικό σκάφος νωρίτερα. 

Προειδοποίησε επίδοξους υποψήφιους βουλευτές ότι «όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με εξαίρεση τους εν ενεργεία βουλευτές, θα έχει την ίδια τύχη με τον γιο του κ. Τραγάκη», διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σημαντικότατη ανανέωση στα ψηφοδέλτια, και προανήγγειλε νέο εκλογικό νόμο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση.