Μαγειρεύει η ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πίτα είναι το εθνικό μας φαγητό; Σε όλη την Ελλάδα συναντάμε δεκάδες διαφορετικές εκδοχές της πίτας. Με τυρί, που είναι και η πιό συνηθισμένη, με χόρτα, με κιμά αλλά και με μανιτάρια ή κολοκυθάκια . 


Ξακουστές οι Ηπειρώτικες αλευρόπιτες, οι Κρητικές μαραθόπιτες,η στριφτή Σκοπελίτικη τυρόπιτα, το Χανιώτικο μπουρέκι, η μπατζίνα της Θεσσαλίας, αλλά και η γλυκιά κολοκυθόπιτα  της Μακεδονίας.

Σας άνοιξε η όρεξη;  Ετοιμάστε τα υλικά και σε μία ώρα, απολαύστε την πιό εύκολη τυρόπιτα.
Μια νόστιμη τυρόπιτα, από αυτές που γίνονται γρήγορα, ιδανική για κυριακάτικο πρωϊνό, για κολατσιό, ή για ελαφρύ βραδινό. Συνοδέψτε την, με τσάϊ, καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, ανάλογα με την περίπτωση.


ΥΛΙΚΑ


12 Φύλλα κρούστας
200 ml γάλα
100 ml σόδα
300 γρ. φέτα
200 γρ. γκούντα ή ένταμ
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
πιπέρι
ρίγανη ή θυμάρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Χτυπάμε τα αυγά,ρίχνουμε το γάλα, τα τυριά, το πιπέρι και το μυρωδικό που θέλουμε και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψί, βάζουμε λαδόκολλα, λαδώνουμε, στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντας με το λιωμένο βούτυρο, κάθε ένα φύλλο που βάζουμε. Ρίχνουμε τη γέμιση και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι λαδωμένα ένα-ένα. Τα τελευταία δύο φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τσαλακώνουμε πριν τα βάλουμε στο ταψί. Χαράζουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε τη σόδα και κουνάμε το ταψί μας, να πάει παντού. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά περίπου. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.