Μέσα από σφοδρές αντιπαραθέσεις -και για την ουσία, αλλά και για την οργάνωση- ψηφίστηκε, τελικά, η εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, για την 52η διοργάνωση των Δημητρίων.


Δεν αποφεύχθηκαν οι λεκτικές συγκρούσεις, καθώς η αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, δεν είχε μόνον να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης (οι οποίοι, πάντως, τελικά, έδωσαν λευκή ψήφο), αλλά και τις αντιδράσεις κάποιων από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.

Στην ομιλία του για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους "Εντάξει", χαρακτηρίζοντας τους στείρα αντιπολίτευση.

"Αποδείξατε ότι είστε μια στείρα αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δημιουργεί πρόβλημα στην συμπολίτευση. Το αποδείξατε περίτρανα στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αν πραγματικά αγαπούσατε τα Δημήτρια, είχατε μια μοναδική ευκαιρία να μας ξευτελίσετε και να περάσει με δική σας ψήφο", τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:

"Τα Δημήτρια έφτασε σε ένα σημείο που ήταν γερασμένα. Αφορούσαν μόνο αυτούς που συμμετείχαν. Δεν ήταν ανοιχτά ούτε στις νέες τάσεις ούτε στις νέες καταστάσεις. Ποιος έφερε τον Φαμπρ; Η κ. Χρυσίδου τον έφερε".

Σ. Καλαφάτης: Η παράταξη Μπουτάρη απαξίωσε τον θεσμό


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως εντέχνως κάποιοι προσπάθησαν να δείξουν ότι ο ίδιος και η παράταξη του είναι απέναντι στο θεσμό των "Δημητρίων".

«Ξύνεστε στην γκλίτσα του τσομπάνη». Αυτό τόνισε, απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της Διοίκησης Μπουτάρη ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του για το θέμα των Δημητρίων.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η εισήγηση των Δημητρίων «δεν πέρασε επειδή οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αδιαφόρησαν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα να την ψηφίσουν». Και, λίγο αργότερα, τους ρώτησε: «Έχετε το πολιτικό θράσος να εγκαλείτε την αντιπολίτευση που έκανε το θεσμικό της χρέος»; Όπως τόνισε, «αυτοί που είναι αντίθετοι στο θεσμό, είναι οι ίδιοι οι σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι της διοικούσας παράταξης». Και θύμισε ότι οι σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», επί σειρά ετών, ψήφιζαν αρνητικά στις αντίστοιχες ψηφοφορίες, για τα Δημήτρια που οργάνωναν οι προηγούμενες διοικήσεις. «Έχετε μνήμη… αλα καρτ. Ξεχάσατε και τι λέγατε και τι κάνατε όταν διοικούσαν άλλοι και ήσασταν αντιπολίτευση», είπε και πρόσθεσε:

«Είστε εσείς αυτοί που απαρνηθήκατε την ονομασία Δημήτρια. Το κάνατε αστυβάλ, futureβάλ κι ό,τι άλλο πέρασε από το μυαλό σας. Είστε εσείς που εξαφανίσατε τον αριθμό μπροστά από τον τίτλο, ο οποίος δήλωνε την ηλικία των Δημητρίων. Είστε εσείς αυτοί που αντί να διορθώσετε τα κακώς κείμενα πήρατε ένα σφουγγάρι και σβήνατε. Πήρατε τη βαριοπούλα και γκρεμίζατε. Είστε εσείς που δε σας ένοιαζε να περάσουν οι εισηγήσεις σας κατά πλειοψηφία επί σειρά ετών»!

Ρ. Καλφακάκου: Δεν είμαστε ευκαιριακή αντιπολίτευση


Η επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης", Ρία Καλφακάκου τόνισε πως σαν παράταξη η ανοιχτή πόλη δεν αποκηρύσσει την ψήφο της ούτε κρύβεται.

"Ψηφίσαμε συνειδητά. Αξιολογώντας και υπερασπίζοντας την ψήφο. Δεν είμαστε αντιπολίτευση ευκαιριακή", τόνισε η κ. Καλφακάκου.

Μ. Στεργίου: Δεν είναι μεγάλο το κόστος


"Το κόστος των "Δημητριών" σε σχέση με το όφελος που θα έχει προς τους πολίτες είναι μικρό. Εμείς σαν παράταξη θα το ψηφίσουμε", δήλωσε ο επικεφαλής της "Συμμαχίας Πολιτών", Μάκης Στεργίου.

Τις ενέργειες για τα Δημήτρια υπεραμύνθηκε η αρμόδιας αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου , η οποία ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν ψήφισαν στην περασμένη συνεδρίαση, τορπίλισαν το θεσμό των Δημητρίων. Σημείωσε, τέλος, ότι θέση του δήμου από το 2011 είναι αυτή η γιορτή της πόλης να συνεχιστεί με άλλο στυλ και μειωμένο προυπολογισμό.

Οι ενδοπαραταξιακές βολές


Το επιχείρημα αυτό απέρριψε, πάντως, ο σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Ανδρέας Κουράκης."Κινδυνεύει ο θεσμός; Από πού κι ως πού", αναρωτήθηκε; Μάλιστα επιβεβαίωσε τον Στ. Καλαφάτη, ο οποίος είχε τονίσει πως οι σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, καταψήφιζαν τις εισηγήσεις των Δημητρίων. "Μάλιστα συμμετείχαμε και στις οργανωτικές επιτροπές. Αλλά ποιος μας άκουγε", κατέληξε;

Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τις 31 Οκτωβρίου όταν θα ολοκληρωθούν τα Δημήτρια φέτος, θα πρέπει να γίνει μια επιτροπή που θα συζητήσει τι πρέπει να γίνουν στη συνέχεια. Πρότεινε στην αντιδήμαρχο να μην θεωρεί πως η ίδια είναι ο θεσμός και τόνισε: "Τα Δημήτρια θα υπάρχουν και όταν θα έχουμε φύγει όλοι μας, είτε από τη διοίκηση, είτε από το δημοτικό συμβούλιο".

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε πως δράσεις των Δημητρίων, όπως ο σχεδιασμός της εμπορικής ταυτότητας, έχουν , ήδη, ανατεθεί, χωρίς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.