Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής του ΟΑΣΘ στη νέα διοίκηση, όταν ο νέος πρόεδρος, πατέρας του υπουργού, Στέλιος Παπάς, άφησε αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση: 


«Θα περίμενα σήμερα ειλικρινά, σ΄ αυτή τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής, να είχα ένα πρώτο πλάνο, τι εκκρεμότητες υπάρχουν. Νομίζω οι στοιχειώδης διαδικασία παράδοσης παραλαβής είναι αυτή, ποιές είναι οι εκκρεμότητές μας. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι πληρωμένοι δεν είναι εκκρεμμότητα για εσάς; Γιατί δεν μας το είπατε;», είπε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χρ. Στεφανίδης υποστήριξε ότι κανείς δεν είχε ενημερώσει πως θα γινόταν τελετή παράδοσης: «Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα; Χθες βράδυ που με πήρε ο γενικός γραμματέας δεν μου είπε ότι θα γινόταν παράδοση και παραλαβή! Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Δεν κρύβουμε τίποτα! Όλα είναι στη διάθεσή σας, μπορείτε να τα ζητήσετε και να τα πάρετε σε δέκα λεπτά», απάντησε.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε, επειδή ακριβώς εσείς δεν είστε έτοιμοι να παραδώσετε», τόνισε ο κ. Παππάς. Και είπε στον κ. Στεφανίδη να... φύγει, αφού έχει ήδη παραδώσει.

Ο έως πρότινος πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε ότι «η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν εκλέγεται από τους μετόχους, αλλά ορίζεται από τον νόμο 4482 του 2017, που τον θεωρούμε αντισυνταγματικό και για τη μη εφαρμογή και ακύρωση του οποίου έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Στις δηλώσεις κατά την παράδοση - παραλαβή, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει ξανά εποχή που οι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις εργασίας τους είναι διασφαλισμένες και τόνισε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των μισθών, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων.

«Παύει η Θεσσαλονίκη να είναι πρωτεύουσα του παλαιοκομματισμού και του παρακράτους» είπε, ενώ χαρακτήρισε παράνομη την επέκταση της σύμβασης για τον ΟΑΣΘ που υπεγράφη επί Χατζηδάκη.

«Θέλουμε να δομήσουμε αστικές συγκοινωνίες για τους Θεσσαλονικείς, τους ανέργους και τα ΑμεΑ. Οι άνεργοι θέλω να μετακινούνται δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας τους. Στόχος μας είναι να εκκαθαριστεί ο ΟΑΣΘ και να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι 3/12/2019» πρόσθεσε.

Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. Παππάς κάλεσε τους διευθυντές του ΟΑΣΘ και τους εκπροσώπους του συνδικάτου εργαζομένων σε συνάντηση, η οποία συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.

Ο κ. Παπάς απάντησε και στα όσα ακούγονται για τον μισθό που θα λαμβάνει: «Εγώ τελείωσα την καριέρα μου, ήρθα (στη Θεσσαλονίκη) για εκκαθάριση (του ΟΑΣΘ) με όρους πλήρους διαφάνειας. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιοποιήσω όλη την περιουσία μου και τη σύνταξη που παίρνω, ώστε μετά να τη συγκρίνουμε με το τι θα έχω όταν θα φύγω. Είμαι στη θέση αυτή αμισθί», ισχυρίστηκε.

Όπως είπε, δεν θα αυξηθεί το κόμιστρο για τα αστικά λεωφορεία, γιατί δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Οργανισμού, ενώ συμπλήρωσε: «Δώσαμε αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν μπορώ να καταλάβω -ούτε να δεχτώ- πώς είναι δυνατόν να είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες (οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ)».

Αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πατέρας του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππά διορίστηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Προφανώς αυτό έγινε κατόπιν κλήρωσης που πραγματοποίησε ο κ. Σπίρτζης. Και σε ανώτερα!».

Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, μετά τον ορισμό των νέων διοικήσεων στους φορείς Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, δήλωσε τα εξής:

«Είναι φανερό –και από τις δηλώσεις των αρμόδιων εκπροσώπων της κυβέρνησης - ότι κύριο μέλημα τους δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ούτε η ανασυγκρότησή τους για καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Είναι, όπως ξεκάθαρα τονίστηκε από την  κυβερνητική πλευρά, μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Πληροφορούμαστε επισήμως, ότι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι τελικά ένα “στοίχημα της Αριστεράς”. Όχι ένα στοίχημα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων.


Αυτό που χρειαζόταν ο ΟΑΣΘ ήταν εξορθολογισμός στη λειτουργία του, περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά του, ενισχυμένη λογοδοσία προς το κράτος και τους πολίτες, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Γι` αυτό και απαιτούνταν μια ηγεσία, που να συνδυάζει, τεχνοκρατική επάρκεια και καλή γνώση του χάρτη Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση με τις επιλογές της γίνεται ολοένα και πιο αποκαλυπτική και η πραγματικότητα για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη όλο και πιο καταθλιπτική.»​