Διαμαρτύρεται η Ένωση Ελλήνων Χημικών για την ομαδοποίηση Χημείας και Βιολογίας, που προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Γ Λυκείου, το οποίο δόθηκε σε διαβούλευση.

"Η ομαδοποίηση Χημείας/Βιολογίας,   οι οποίες είναι Επιστήμες με διαφορετικό περιεχόμενο,  μεθοδολογία  και μεθόδους, συνιστά υποβάθμιση και των δύο και παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν συναντάται σε κανένα από τα γνωστά συστήματα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι " εξέταση των δύο δυναμικότερων Επιστημών, ως ενιαίο αντικείμενο θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του  ήδη περιορισμένου γνωστικού αντικειμένου της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την συρρίκνωση του γνωστικού υπόβαθρου των υποψήφιων φοιτητών με συνέπεια την αυξημένη δυσκολία επιτυχούς παρακολούθησης και ολοκλήρωσης των σπουδών τους, όπως η προηγούμενη εμπειρία έχει καταδείξει".

Σύμφωνα με τους Έλληνες χημικούς, "νομοτελειακά θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,  για τα 180 περίπου τμήματα που προαπαιτούν γνώσεις Χημείας,  όπως είχε συμβεί και με την εισαγωγή από την Τεχνολογική  Κατεύθυνση στο παρελθόν και είχαν επισημάνει με παρεμβάσεις τους πολλά τμήματα και σχολές, καθώς επίσης και διακεκριμένοι Επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού".

Με την ίδια ανακοίνωση επισημαίνουν ότι προσπαθούν να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας εδώ και... δύο χρόνια, ενώ κάνουν λόγο για "μια συζήτηση στο δημόσιο χώρο, η οποία κάθε άλλο συζήτηση ήταν αφού αγνοήθηκαν συστηματικά οι θέσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και επικεντρώθηκε στο παραπλανητικό διακύβευμα  της «κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων». Η συζήτηση που αφορά το επίπεδο σπουδών στο Λύκειο και τον τρόπο εισόδου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να αφορά στο είδος και την ποιότητα των γνώσεων που λαμβάνουν οι μαθητές, τα εφόδια που πρέπει να έχουν, είτε ως μελλοντικοί φοιτητές, είτε ως μελλοντικοί πολίτες".

Τέλος, καλούν το υπουργείο Παιδείας "να αποσύρει την πρόταση του, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης ακόμη και εξαιτίας της διακριτικής μεταχείρισης της Επιστήμης της Χημείας έναντι των άλλων Επιστημών, και να καλέσει θεσμικά τις Επιστημονικές Ενώσεις σε διάλογο για ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας για τον 21ο αιώνα και θα στηρίζεται στους κανόνες της ισονομίας και της Δημοκρατίας".