Χιλιάδες πιστοί σκαρφάλωσαν κι εφέτος στο Βέρμιο, για να κλίνουν, ευλαβικά, το γόνυ, στην Παναγία Σουμελά. 


Πολλοί είναι αυτοί που κατασκήνωσαν το Σαββατοκύριακο στο δάσος, έξω από την εκκλησία, τηρώντας μια οικογενειακή παράδοση που μπορεί να κρατάει δεκαετίες.

Μετά το 2000 οι επισκέπτες λιγοστεύουν και οι πιστοί το αποδίδουν στην οικονομική κρίση.

Το παρόν έδωσε κι εφέτος η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών, με 12 μέλη, για την παροχή πρώτων βοηθειών και ένα πλήρως εξοπλισμένο κινητό ιατρείο. Τα περισσότερα περιστατικά στα οποία έσπευσαν να επέμβουν αφορούσαν... εγκαύματα από τις.....ψησταριές που έστησαν κατασκηνωτές στο Βέρμιο!

Το πρωί στην Παναγία Σουμελά τελέστηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη(πολιτικού που πέθανε το 1959, με καταγωγή από τον Πόντο κι ο οποίος, από το 1923 εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής Θεσσαλονίκης, διετέλεσε υπουργός Πρόνοιας το 1932 κι ήταν αυτός που είχε ζητήσει, από τον Ισμέτ Ινονού, τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο), τα οστά του οποίου μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο ναό. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, μαθητής από το Γενικό Λύκειο Μακρυχωρίου παρέλαβε την υποτροφία που έχει θεσπιστεί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, το 2003. Ο αριστούχος που βραβεύτηκε είναι ο Σταύρος Τοπαλίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι επιθυμία του είναι να εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων.

To μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των Ελλήνων για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από την Παναγία Σουμελά, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «είμαστε εν μέσω ενός καλοκαιριού που οδηγεί στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης».

«Σήμερα όλος ο ελληνισμός γιορτάζει τη μεγάλη γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για εμάς, για τις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι η Υπερμάχος Στρατηγός, η προστάτις των Ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Καμμένος αμέσως μετά τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω από εδώ από την καρδιά της Παναγιάς του Πόντου να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των Ελλήνων. Είμαστε εν μέσω ενός καλοκαιριού που οδηγεί στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που έχει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα Ελληνες πολίτες. Είναι η ώρα, με τη βοήθεια της Παναγιάς, να ενωθούμε για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας στην πορεία της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Όταν θα γίνει αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Η σημερινή μέρα ας είναι μια μέρα ενότητας και αγάπης για τον ελληνισμό. Όχι μόνο τον ελληνισμό της μητέρας πατρίδας, αλλά και τους Έλληνες εκείνους που υπέστησαν τα ολοκαυτώματα, όπως τους Πόντιους, τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Ιμβρου και της Τενέδου, τον Κυπριακό Ελληνισμό και, βεβαίως, το μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, που είναι οι απόδημοι Έλληνες που γιορτάζουν σήμερα».

«Μεγάλη η συγκίνηση αλλά και το δέος σήμερα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά το τέλος των εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά. Πρόσθεσε, δε, ότι το σημερινό μήνυμα είναι διπλό, «πρώτον ότι μόνο οι Έλληνες ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και δεύτερον, ότι όλοι μαζί οφείλουμε να δώσουμε την μάχη για τη διεθνοποίηση του θέματος της ποντιακής γενοκτονίας μέχρι να πετύχουμε την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων».

Την ευχή η «Παναγία να φυλάγει την Ελλάδα, την πατρίδα μας που υφίσταται πολλές και άδικες θυσίες, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαμε να τις έχουμε αποφύγει» έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Γκιουλέκας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει κι άλλος δρόμος για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα».