Γράφει, φωτογραφίζει και μαγειρεύει
η ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ


Τα γλυκά του κουταλιού, από τα πιό παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, δημιουργήθηκαν αρχικά από την ανάγκη για συντήρηση αλλά και αξιοποίησης των φρούτων. Τα λένε “του κουταλιού” επειδή τα κερνούσαν σε ένα μεγάλο βάζο με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια με ένα μικρό κουτάλι.
 


Από το σύκο και το βερύκοκο, το τραγανό βύσσινο, το κλασικό πορτοκάλι μέχρι το “δύσκολο” καρυδάκι και το μελωμένο κάστανο, αλλά και το ντοματάκι ή το μελιτζανάκι, λίγα είναι τα φρούτα που οι ευφάνταστες νοικοκυρές δεν προσπάθησαν να μετατρέψουν σε γλυκό για να το σερβίρουν, στη συνέχεια, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.Κάθε περιοχή ανάλογα με τις καλλιέργειες της έχει τη δική της σπεσιαλιτέ. Η Χίος τα εσπεριδοειδή, η Σαντορίνη  το ντοματάκι, η Κρήτη  το σταφύλι,το Πήλιο το φιρίκι.

Τα γλυκά του κουταλιού, αποτελούν μέρος της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Εκτός από το ότι είναι ένας τρόπος για να συντηρήσουμε φρούτα, είναι και ένα δείγμα ελληνικής φιλοξενίας. 

Μπορεί μερικές φορές η παρασκευή τους να είναι χρονοβόρα, αλλά αξίζει τον κόπο.Τώρα που είναι, λοιπόν, η εποχή του σταφυλιού, σας δίνω μια εύκολη συνταγή για γλυκό σταφύλι που μπορείτε να το σερβίρετε σε γιαούρτι, παγωτό, ή με ένα κρεμώδες τυρί.


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλ.νερό
1/2 λεμόνι
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
100 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε καλά τα σταφύλια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε την επιφάνεια. 

Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, τον χυμό από το λεμόνι και την αρμπαρόριζα και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά. 

Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.