Η απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να καταβάλουν οι Ενώσεις δύο εκατομμύρια στο ταμείο, ακούγεται ως... παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του! Είναι, όμως, μονόδρομος... Αρκεί να απεργήσουν ΟΛΟΙ!


Από τη γ.σ. του Οργανισμού δεν βγήκαν αισιόδοξα μηνύματα, κάτι που αποτυπώνεται και στο ψήφισμα που εκδόθηκε:

"Σήμερα, 4 Ιουλίου 2017 και ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ αιμορραγεί και κινδυνεύει να κλείσει , το Σώμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να ζητήσει από την ΠΟΕΣΥ , τις οικείες Ενώσεις  ( ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ ) που τον απαρτίζουν, αλλά και από τις Ενώσεις του Κλάδου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον Οργανισμό:

  • ➤Να προκηρύξουν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ  , με τη συμμετοχή και του διασωματειακού.

Επιπλέον αποφασίστηκε να ζητηθεί :

  • ➤Να καταβάλλουν άμεσα οι Ενώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ 2 εκ. ευρώ ,ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μιας, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ασφάλιστρα ασθενείας των ανέργων που έχουν αδυναμία καταβολής τους.
  • ➤Να διαγραφεί η οφειλή του ΕΔΟΕΑΠ προς τις οικείες Ενώσεις από κατανομή αγγελιοσήμου, η οποία ανέρχεται στα 1,8 εκ. ευρώ περίπου.

Συνάδελφοι, να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα!

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ".

Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι ότι η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνείται να εγκρίνει τη χορήγηση δανείου 10.000.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ και ζητά εξασφαλίσεις -με βάσει αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προτείνεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας από τον ΕΦΚΑ να εισπράξει απαιτήσεις του ΕΔΟΕΑΠ κατά οφειλετών του που θα εκχωρηθούν σε αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις και τη διαδικασία που εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ.

Βέβαια, ακόμη κι αν η τροπολογία ψηφιστεί στη Βουλή, θα πρέπει να περάσει τη βάσανο του να κριθεί συνταγματική, να εκδοθούν οι εγκύκλιοι που θα καλούν σε εφαρμογή της και μετά να λυθεί το θέμα.

Όσον αφορά το δάνειο των 2.000.000 ευρώ που ζητά ο ΕΔΕΟΑΠ από τις Ενώσεις, φυσικά και δε λύνει το πρόβλημα, αφού πολύ σύντομα ο Οργανισμός θα βρεθεί, πάλι, στο ίδιο σημείο.

Να σημειωθεί ότι μια σειρά από λάθη και παραλείψεις οδήγησαν το άλλοτε κραταιό ταμείο, στο οποίο δεν υπήρξε η παραμικρή συμβολή της πολιτείας, στην απαξίωση. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι, ακόμη κι αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ΕΔΟΕΑΠ, επικαλούμενος το καταστατικό του, αρνείται να δεχτεί τις εισφορές οργανισμών του Δημοσίου, στα γραφεία Τύπου των οποίων εργάζονται δημοσιογράφοι και τους οδηγεί στον ΕΟΠΥΥ, ενώ επιμένει να κρατά εκτός τους εργαζόμενους στα Διαδικτυακά μέσα, λες κι έχει απομείνει και τίποτε άλλο! Είναι ο ίδιος οργανισμός που, αν και ποτέ δεν είχε σχέση με το δημόσιο, έσπευσε να δώσει τα αποθεματικά του στην κυβέρνηση και που οδηγήθηκε στην κατάργηση του Αγγελιοσήμου χωρίς να υπάρξει, τελικά, κάποιος πόρος που να το αντικαθιστά.

Επίσης, επί πολλά χρόνια ο ΕΔΟΕΑΠ δεν βρήκε τρόπο να εισπράξει το Αγγελιόσημο από ιδιωτικά ΜΜΕ, ενώ είναι γνωστό πως οι ιδιοκτήτες των μέσων δεν έβαζαν ούτε δραχμή στο ταμείο, αφού αυτό στηρίζονταν αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και το Αγγελιόσημο, το οποίο κατέβαλε όποιος διαφημίζονταν. Αυτά τα χρέη μεγάλωναν χρόνο με το χρόνο, ενώ υπήρξαν και επιχειρήσεις στο χώρο του Τύπου οι οποίες πήραν δάνεια και χρηματοδοτικά προγράμματα με προϋπόθεση να εξοφλήσουν τα χρέη τους στα ταμεία, αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι του Οργανισμού έχουν λαμβάνειν το ποσό της επικούρησης, ενώ οι πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες δεν έχουν πάρει, ακόμη, δόση του εφάπαξ, για το οποίο δε φαίνεται φως στο τούνελ.

Η λύση είναι μόνον μία: Να βρεθεί πόρος που να αντικαθιστά το Αγγελιόσημο. Στη γ.σ. ειπώθηκε ότι η εργοδοσία έχει καταθέσει πρόταση να δίνει το 2% του τζίρου, με την προϋπόθεση να εγγραφούν στον ΕΔΟΕΑΠ όλα τα μέλη του προσωπικού των ΜΜΕ. Από την πλευρά των Ενώσεων αναζητείται να δίνουν οι εργοδότες ποσοστό 7% στο μισθό, ως εισφορά.