«Οι συνομιλίες μπορεί να τερματίστηκαν, ωστόσο δεν τερματίζονται οι προσπάθειες» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο ρ/σ Ραδιόφωνο 24/7 και το δημοσιογράφο, Γιώργο Μελιγγώνη.


Ερωτηθείς για την έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «ποτέ η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατόν να δεχτεί μια παράνομη κατοχή, η οποία αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες» και πρόσθεσε ότι «έγινε κατανοητό ποιο είναι το πρόβλημα δηλαδή οι εγγυήσεις,  η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αυτών που θεωρεί ως "παρεμβατικά δικαιώματα"  και η αδιάλλακτή της στάση. Αυτό δηλαδή που αναδείχθηκε μέσα από τις συνομιλίες και αναγκάστηκε και η ίδια η Τουρκία να παραδεχθεί  στο τελευταίο γεύμα παρουσία του Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες.

Κληθείς να σχολιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι επικρατεί «αναστοχασμός» και συμπλήρωσε ότι «Αυτήν την περίοδο και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ελλάδα γίνεται εκτίμηση των αποτελεσμάτων και σχεδιασμός του πώς θα βαδίσουμε εφεξής. Η περίοδος αναστοχασμού πρέπει να οδηγήσει ακόμη περισσότερο στην ένταση των προσπαθειών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, «είναι θετικό το ότι η  διεθνής κοινότητα κατάλαβε τι ακριβώς γίνεται», καθώς «από τα λόγια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ, τελικά αποκαλύφθηκε ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να αφήσουν τα επεμβατικά "δικαιώματα" που θεωρούν πως έχουν στην Κύπρο. Αυτό έγινε φανερό στη διεθνή κοινότητα».

Ο κ. Αμανατίδης απηύθυνε έκκληση να  μην συγχέεται το εθνικό θέμα της Κύπρου με «μικροπολιτικά συμφέροντα» και αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή υπογράμμισε ότι «ναι μεν υπάρχει μια συνολική συμφωνία και αυτό είναι πολύ θετικό, αλλά η [Νέα Δημοκρατία] προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλο θέμα πέραν του Κυπριακού, για να δημιουργήσει πόλωση».

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Roth, o Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως «υπήρξε άμεση απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ζητήσαμε να σέβεται τις πολιτικές ευαισθησίες», ενώ σε ερώτηση για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Αμανατίδης ξεκαθάρισε ότι «Εφόσον τεθεί αυτό, με την ίδια υπεύθυνη στάση που σταθήκαμε στο κυπριακό έχουμε την εμπειρία να σταθούμε και σε αυτό. Υλοποιούνται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είδατε σε επίπεδο ρητορικής μια μικρή αλλαγή στάσης στη FYROM», αλλά «Έχουν γνώση οι φύλακες. Εφόσον θέλουν κάτι παραπάνω, θα πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω».

Με φόντο την έναρξη εξόρυξης σε οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά θα πρέπει να γίνουν από όλους απολύτως σεβαστά».