ΣΧΟΛΙΑ

[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Τσίπρας: Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια
"Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια και συμφωνήσαμε ότι πρέπει με όραμα να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με βάση την ξεχασμένη "ατζέντα της Θεσσαλονίκης" της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το 2003,
διότι η προώθηση αυτού του στόχου θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογο του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


"Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή", τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε "ευτυχή συγκυρία" το γεγονός ότι η συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών συνέπεσε με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί "σημαντικό αρωγό" στην προσπάθεια για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει απολύτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όχι μόνο για τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, αλλά και λόγω της συνεχούς αποδεικνυόμενης βούλησης της Σερβίας να εκπληρώνει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κατά την προενταξιακή της διαδικασία

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη συνεχούς διαλόγου, συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών των τριών χωρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται με κοινό στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

"Υπάρχουν οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, ενίσχυσης του εξτρεμισμού και της αυξανόμενης επιρροής τρίτων χωρών στα Βαλκάνια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε τα θεσμικά εργαλεία, να μην προχωράμε με συνεννόηση", είπε ο πρωθυπουργός

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη σταθεροποίησης των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ στη σταθερότητα της οποίας όλοι προσδοκούν και προσβλέπουν. Συμφώνησαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξη των τριών χωρών σε ότι αφορά την προοπτικής ένταξης της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Μπορίσοφ: Οι τρεις λαοί μαζί δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, αλλά δέκα


Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

"Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει" υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

"Εμείς δεν θέλουμε να μας πούνε ακριβώς το έτος, αλλά η νέα γενιά και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η προοπτική για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα μετά οι πολιτικοί. Να κάνουν ό,τι περνάει απ' αυτούς ώστε να εξασφαλίσουν για τους λαούς τους αυτή την ευημερία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.

Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη "να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή".

Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι ότι "οι τρεις λαοί μαζί (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί" καθώς "δημιουργούμε τέτοιες προοπτικές οικονομικές ούτως ώστε και οι άλλοι συνάδελφοι από τα Δυτικά Βαλκάνια θα έχουν το ενδιαφέρον και όφελος να αναπτυχθούν όλα αυτά".

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "τώρα που αποχωρεί η Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης (ενν. Δυτικά Βαλκάνια)".

Είκοσι χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, "όλα είναι πιο ήσυχα", είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. "Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί".

Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη "όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία".

Βούτσιτς: "Ελλάδα, Βουλγαρία Σερβία είναι δεκαπλάσια πιο ισχυρές όταν είναι μαζί"


"Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές όταν είναι μαζί" τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε στην 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ για την εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση.

"Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παράσχουν και οι δύο στη Σερβία στην  ευρωπαϊκή της πορεία. Αναμένουμε ακόμη πιο ισχυρή στήριξη την επόμενη περίοδο και είμαστε έτοιμοι μαζί με την Ελλάδα και τη Σερβία να συμμετάσχουμε σε διαφορετικά έργα, κάποια που είναι προς το οικονομικό συμφέρον και των τριών χωρών, αλλά και έργα πολιτικού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας".

 "Ταυτόχρονα συζητήσαμε για πολλά έργα υποδομής για τη διασύνδεση των πολιτών μας, για τη διασύνδεση των επιχειρηματιών μας για το πως με ποιον τρόπο από κοινού και σε διαφορετικούς τομείς θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας. 

"Για να περιγράψω με μία πρόταση τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης με τον καλύτερο τρόπο είναι ότι "μαζί Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές απ΄ ότι όταν εκπροσωπούνται μεμονωμένα", είπε.

"Γι αυτό οι συνεδριάσεις μας, γι αυτό οι τριμερείς συναντήσεις μας έχουν μεγάλη σημασία και κάποιοι άλλοι που εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένα άλυτα προβλήματα, ας πούμε εντός της ομάδας του Βίσεγκραντ ( Visegrad) είναι ασύγκριτα πιο ισχυροί όταν είναι μαζί απ' ότι όταν μιλούν μεμονωμένα.   

Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το μοντέλο στο μέλλον πολύ πιο συχνά και σε διαφορετικά ζητήματα να τοποθετούμαστε και μόνοι μας και από κοινού και έτσι να  έχουμε ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα για τις  τρεις χώρες μας" επισήμανε.

"Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα ζητήματα , σε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις να ενεργούμε από κοινού και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ευρωπαϊκά πρότυπα" επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

SCI-FI

[SCI-FI][bsummary]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]