Με απόφασή του , το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδίδει τα δεδουλευμένα  στους συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων, παρά το ότι θεωρεί ότι η παράταση των συμβάσεων είναι αντισυνταγματική.


Η σολομώντεια απόφαση ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάστηκαν και άρα πρέπει να λάβουν τα οφειλόμενα. 

Αφορμή για την απόφαση στάθηκε η άρνηση επιτρόπου δήμου της χώρας να υπογράψει το ένταλμα πληρωμής για δύο υπαλλήλους της καθαριότητας, ύψους 1.300 ευρώ, επικαλούμενος τη νομοθεσία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά την προσφυγή των παρατασιούχων, οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν και οι δήμαρχοι εξαναγκάστηκαν υπό τον φόβο πειθαρχικής ευθύνης να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων παρά τη νομοθεσία.

Στην απόφαση αναφέρεται πως «είναι ανεπίτρεπτη η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων βάσει άκυρων συμβάσεων», τονίζεται ότι η δαπάνη για τη μισθοδοσία, κατά συνέπεια, είναι μη νόμιμη, αλλά προστίθεται ότι λαμβάνεται «υπόψιν η ασάφεια και τη σύγχυση που προκλήθηκε στο πεδίο των δημόσιων υπηρεσιών καθαριότητας από τις αλλεπάλληλες και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους αυτών» με τις οποίες «απειλήθηκε η κίνηση της διαδικασίας περί πειθαρχικής ευθύνης των μη συμμορφούμενων με τις ρυθμίσεις αιρετών των ΟΤΑ». Έτσι, κρίνει ότι τα αρμόδια όργανα του δήμου δεν ενήργησαν με πρόθεση καταστρατήγησης της νομοθεσίας, αλλά ότι «λόγω συγγνωστής πλάνης, ήταν υποχρεωμένα να προβούν στην επίμαχη παράταση».

Καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η δαπάνη που προκύπτει από το χρηματικό ένταλμα πληρωμής είναι λοιπόν «μη νόμιμη», αλλά «πρέπει να θεωρηθεί».

Ουσιαστικά η απόφαση αποτελεί οδηγό για το τι πρέπει να γίνει και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Το θέμα δημοσιοποίησε, σήμερα, η εφημερίδα "Καθημερινή".