«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την
προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.


Kαι πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη χθεσινή εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε: «Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα».

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».