Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, στις 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη).


Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η άσκηση δικαιώματος προτίμησης στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας του μεταλλικού νερού Σουρωτή».  

Με την άσκηση δικαιώματος προτίμησης, η ΠΚΜ θα αποφασίσει τι θα κάνει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που έχει αγοράσει ο Ιβάν Σαββίδης. Το δικαίωμα προτίμησης είναι περιουσιακό και μεταβιβαστό, ενώ εμπεριέχει δήλωση βουλήσεως μετόχου προς ανάληψη νέων μετοχών, ενώ γίνεται δεκτό πως η μεταβίβαση του μπορεί να γίνει και πριν την αύξηση. Σχετίζεται με τους παλαιούς μετόχους και ορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μετοχική σχέση με τους νέους, οι οποίοι εισέρχονται με την αύξηση. 

Το δικαίωμα των παλαιότερων μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου αναφέρεται  στην κάλυψη των νέων εκδοθέντων μετοχών και τους παρέχει  τους προτεραιότητα ως προς την αγορά τους. Κατά την είσοδο των νέων μετόχων είναι πιθανός ο περιορισμός των μετοχικών δυνάμεων των παλαιών μετοχών ∙ με άλλες λέξεις μπορεί να αποβεί σε βάρος της μειοψηφίας. Συνεπώς στόχος του δικαιώματος είναι η προστασία των συμφερόντων τόσο των παλαιών μετόχων όσο και τρίτων.

Διασυνοριακά προγράμματα και... μετακινήσεις λαϊκών αγορών 

Επίσης, θα συζητηθεί η συμμετοχή της Π.Κ.Μ ως τακτικό μέλος στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη-Δ.Ε.Π.Α.Ν. πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων το οποίο συγχρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020» και η εκχώρηση διαχείρισης στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας μέρους των δράσεων αυτού, καθώς και παρόμοιο διασυνοριακό πρόγραμμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. 

Θα συζητηθεί, ακόμη, το αποτέλεσμα διασυνοριακού προγράμματος με τη Βουλγαρία για τον θεματικό τουρισμό, η ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου Αγροσυκιάς Πέλλας -Λεπτοκαρυάς Πιερίας, η ανάκληση της απόφασης για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της οδού Γιάννη Αγγέλου και η επέκτασή της, καθώς και η διάθεση 200.000,00 € από τα ανταποδοτικά τέλη των λαϊκών αγορών για την οικονομική ενίσχυση ευπαθών ομάδων που αφορά στην κάλυψη βιοτικών τους αναγκών με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο θα συζητηθεί η δημοπράτηση έργων συντήρησης φωτεινών σηματοδοτών, πινάκων τηλεματικής, της συντήρησης των χειρουργείων του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος", η σύσταση δικτύου Ο.Τ.Α. για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό, η πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και η διακοπή της κυκλοφορίας στο 2ο χλμ της επαρχιακής οδού Βρύας-Ρητίνης Πιερίας για να γίνουν έργα λόγω κατολισθήσεων.