Χρειάστηκε να περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα για να ενισχυθούν οι προσπάθειες καθαρισμού του Θερμαϊκού -και συγκεκριμένα της παραλίας της Θεσσαλονίκης- από το φυτοπλαγκτόν που έχει συγκεντρωθεί κυρίως από το λιμάνι ως το Μέγαρο Μουσικής.


Επί μία εβδομάδα οι μοναδικές προσπάθειες που γίνονταν ήταν με το απορρυπαντικό σκάφος το οποίο διαθέτει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (και το οποίο κινείται με... χορηγίες) και με ένα πλωτό του Λιμενικού.

Όπως μας πληροφορεί το υπουργείο, "μετά από συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, εντείνονται αυτό το Σαββατοκύριακο (1 και 2 Ιουλίου 2017) οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του Κόλπου από το φαινόμενο της μεγάλης συσσώρευσης φυτοπλαγκτόν, ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται για τον καθαρισμό του κόλπου ενισχύονται με επιπλέον ειδικό εξοπλισμό".

Έπρεπε να περάσει μία εβδομάδα, να γίνουμε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες εντός και εκτός συνόρων, να γίνει ανέκδοτο το περίφημο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, το οποίο κάποιοι στα λόγια εκθειάζουν, αλλά στα έργα περιορίζονται στο να το κοιτάζουν από το γραφείο τους (για το οποίο διαμαρτύρονται ότι δεν έχει πρόσωπο στη θάλασσα), για να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός τον οποίο προσπαθούσε να κινήσει επί μέρες, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση, η υφυπουργός Εσωτερικών...

Η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε: «Με την ιδιαίτερη βοήθεια κάποιων από τους χορηγούς, βάζουμε σε χρήση επιπλέον ειδικό εξοπλισμό για τη μείωση του φυτοπλαγκτόν. Αν και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης για να αντιμετωπιστεί εύκολα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το καταπολεμήσουμε και να το μειώσουμε σε αποδεκτά όρια. Ο Θερμαϊκός αποτελεί βασικό παράγοντα για την ευημερία της Θεσσαλονίκης και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο».

Μια μικρή επισήμανση: Το θέμα τέθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (δυο μέρες μετά την εμφάνιση του πλαγκτόν στο Θερμαϊκό) από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει" Σταύρο Καλαφάτη και από άλλους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η φωτογραφία είναι από το Facebook και το λογαριασμό του δημοτικού συμβούλου Κ. Ζέρβα.