«Πρόχειρη απόφαση που προσπαθεί να δημιουργήσει μόνο προβλήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και πάνω στην προχειρότητά της, θεωρεί τουριστικό δρόμο την οδό 26ης Οκτωβρίου (στα Δικαστήρια)»,
χαρακτηρίζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης για 32 Κυριακές, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει: «Μεταξύ άλλων, αναρωτιόμαστε, οι γνωμοδοτούντες θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια αμιγώς τουριστική περιοχή, στην οποία θα αυξηθεί η τουριστική κατανάλωση με το άνοιγμα της αγοράς 32 Κυριακές το χρόνο;»

Ο ΕΣΘ υποστηρίζει ότι μια απόφαση για άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων  τις Κυριακές  θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, με βασική προϋπόθεση, όμως, τη διακριτική ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, να αποφασίζουν  για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. 

Υπογραμμίζει πως «οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν», αλλά « αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές» κι ότι η κίνηση με τις 32 Κυριακές θα δώσει «το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, με το πρόσχημα της αύξησης της κατανάλωσης. Ποιας κατανάλωσης»; 

Και συνεχίζει ο ΕΣΘ: «Σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης του ΄Ελληνα καταναλωτή, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΜικροΜεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες καταστροφικές «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, να αποδομήσουν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει να καταστρέψουν ότι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι εναπομείνασες ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο καλούνται να παίξουν  το “διακοσμητικό ρόλο” του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών,   θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους». 

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο «μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο  καθεστώς». Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι για «φαινόμενα ολιγοπωλίου», «μετακύλισης του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων» και «επικράτηση  τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων».

Για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης η ανάπτυξη «θα έρθει από την ενεργοποίηση των τραπεζών που έως σήμερα μόνο ανακεφαλαιοποιούνται», «από την άρση των capital controls», «από μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που δεν θα καταδικάζει την επιχειρηματικότητα, αλλά θα ενισχύει την ανάπτυξη».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ακύρωση της άδικης και παράλογης Υπουργικής Απόφασης, προσφεύγοντας, για μια ακόμη φορά, στο Συμβούλιο Επικρατείας, και σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψει τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας να λειτουργήσουν πέραν των ήδη θεσμοθετημένων Κυριακών.