Τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 (κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης), ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της χώρας, παρέδωσε σήμερα στην κυκλοφορία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με 52,6 εκ. ευρώ. Ο Κ16 επί δεκαετίες παρέμενε σε επίπεδο σχεδιασμού. Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «πρόκειται για ένα από τα πιο σύνθετα τεχνικά έργα, που κατασκευάστηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, που πέρα από το γεγονός ότι αλλάζει το συγκοινωνιακό χάρτη, αποτελεί και τη Νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια εικόνα πιο σύγχρονη και πιο κοντά στην εικόνα που θέλουμε να έχει η Θεσσαλονίκη».

Τα έργα άρχισαν το 2011, αλλά μαζί με αυτά άρχισαν και τα προβλήματα. Απαλοτριώσεις, capital controls, ύφεση, παγωμένη αγορά, με τις οφειλές του κράτους προς την Περιφέρεια να αγγίζουν ακόμα και τα 40 εκατομμύρια ευρώ, κίνδυνος απένταξης έργων και απειλή δυσβάσταχτων ποσών σε ρήτρες και αποζημιώσεις, ήταν κάποια από αυτά. 

«Σε κανένα σημείο, ούτε για ένα λεπτό, δεν το βάλαμε κάτω. Αυτή η διοίκηση απέδειξε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους και συνθήκες, μπορείς με σκληρή δουλειά να είσαι αποτελεσματικός και να παράγεις έργο», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Το έργο με αριθμούς


Όλες οι εργασίες εκτελέστηκαν υπό συνθήκες συνεχούς κυκλοφορίας, τόσο της ΠΑΘΕ όσο και της Περιφερειακής Οδού και του παράπλευρου οδικού δικτύου της, χωρίς να σταματήσει ούτε μια μέρα η κυκλοφορία των οχημάτων.


  • ➤Περισσότεροι από 600 άνθρωποι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο.
  • ➤Το 90% των άμεσων θέσεων εργασίας του έργου, προήλθε από την τοπική αγορά.
  • Χιλιάδες ακόμα θέσεις απασχόλησης διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν στον τόπο μας από την κατασκευή του.
  • ➤Ολοκληρώθηκαν 7 χιλιόμετρα οδοποιίας.
  • ➤Κατασκευάστηκαν 7 νέες γέφυρες.
  • ➤Συνδέθηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας, όπως ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, η Εγνατία Οδός και η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης.
  • ➤Εξυπηρετούνται 12 κατευθύνσεις πορείας οχημάτων, καθώς και οι κινήσεις της περιοχής του Καλοχωρίου, της ΒΙΠΕΘ, του Λιμανιού, σημαντικών δραστηριοτήτων όπως της Λαχαναγοράς και της Κρεαταγοράς, αλλά και των επιχειρηματικών πάρκων της ευρύτερης περιοχής. 


Με τον Κ16 συνδέεται ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, με βασικές υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Το έργο τελείωσε αλλά... είναι μισό!


Ο Κ16 προβλέπεται ότι θα σηκώσει ένα από τους μεγαλύτερους κυκλοφοριακούς φόρτους, σε σύγκριση με κόμβους στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι το έργο επηρεάζεται σημαντικά από το ανολοκλήρωτο έργο της γέφυρας σύνδεσης της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών με τον έκτο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ευθύνης της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

«Παράλληλα με την Κατασκευή του Κόμβου Κ16, ένα ακόμα έργο που είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί από η ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’, δεν έγινε ποτέ. Ο αρχικός σχεδιασμός των δύο ξεχωριστών έργων, προέβλεπε την παράλληλη λειτουργία τους, ως συμπληρωματικά. Τελικά, το έργο αυτό έμεινε κυριολεκτικά στον αέρα. Χωρίς να έχουμε απολύτως καμία ευθύνη, αλλά με απόλυτη συναίσθηση των αναγκών των συμπολιτών μας, αλλά και των τοπικών μας επιχειρήσεων, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε να σηκώσουμε το επιπρόσθετο βάρος, που δημιούργησε αυτή η αδιανόητη και απογοητευτική αστοχία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδίασε και υλοποίησε την κατασκευή ενός Κυκλικού Κόμβου, στο σημείο συμβολής της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης με την οδό Πόντου. Ξεκαθαρίζω όμως, προς πάσα κατεύθυνση: Το έργο που έμεινε ημιτελές και ακόμα δεν έχει καν ορίζοντα πιθανής υλοποίησης, πρέπει να ολοκληρωθεί. Περιμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους να κινηθούν, άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά και να κάνουν τη δουλειά τους, ανταποκρινόμενοι επιτέλους, στην ευθύνη που έχουν αναλάβει», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος κόμβος θα βοηθήσει στο δρόμο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, στις τουριστικές διελεύσεις και σε αναπτυξιακές δράσεις.

«Με τα 523 έργα που ολοκληρώσαμε και την ισχυρή πολιτική βούληση που έχουμε, ανοίγουμε δρόμους στην επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε δρόμους στις νέες επενδύσεις, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην παραγωγή πλούτου στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Δείτε τον νέο κόμβο στο βίντεο που ακολουθεί: