-->

Πρόσβαση και φέτος σε παραλίες της Πιερίας, τους Νέους Πόρους και την Ολυμπιακή Ακτή, θα έχουν τα άτομα με αναπηρία μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης “SEATRACK”.
Ήδη έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις διαβαθμιδικής συνεργασίας για την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τους Δήμους Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης.

Οι συμβάσεις εγκατάστασης πρόσβασης ΑμεΑ “SEATRACK”, που υπογράφτηκαν μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου και του Αντιδημάρχου Κατερίνης Δημήτρη Ντούρου, έχουν ως στόχο την τεχνική στήριξη των παραπάνω δήμων από την ΠΕ Πιερίας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για πρόσβαση ΑμεΑ στις παραλίες της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο. Η ΠΕ Πιερίας έχει στην ιδιοκτησία της τη βοηθητική διάταξη “SEATRAC”, ενώ οι Δήμοι Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης διαθέτουν προσωπικό για τις απαραίτητες εργασίες, δηλαδή την ετήσια εγκατάσταση, συντήρηση, αποσυναρμολόγηση και φύλαξή της σε δικούς τους κλειστούς χώρους. 

Το σύστημα ‘SEATRAC’ είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και κατασκευασμένο από ανθεκτικά, στο θαλάσσιο περιβάλλον υλικά, προορίζεται για να παρέχει σε κινητικά ανάπηρους ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών – χρηστών. Είναι μια κατασκευή φιλική ως προς το περιβάλλον, που κατά τους χειμερινούς μήνες αποσυναρμολογείται, χαρακτηριστικό που σημαίνει ότι η χρήση της δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας παρέδωσε την πρώτη μονάδα μη μόνιμης συναρμολογούμενης διάταξης “SEATRAC” στο Δήμο Δίου – Ολύμπου, που εγκαταστάθηκε σε ακτή στους Νέους Πόρους τον Αύγουστο του 2016. Η επιλογή της θέσης έγινε από τη Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ και ταυτόχρονα να είναι δίπλα σε σταθμό ναυαγοσώστη.