Τροπολογία για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.


Την ρύθμιση υπογράφει ο Μάκης Βορίδης, Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και ο  Γιώργος Γεωργαντάς, Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους συμβασιούχους των ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα με την συγκομιδή απορριμμάτων.

Στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι παρατάσεις των συμβάσεων που έγιναν το 2016 και το 2017 είναι αντισυνταγματικές και προσθέτουν πως δεν μπορεί να γίνει καταβολή των μισθών που προβλέπονταν από τις συμβάσεις αυτές.

Μάλιστα "συνεκτιμώντας την ευθύνη του Κράτους στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής έντασης λόγω των αντισυνταγματικών παρατάσεων των συμβάσεων, τις συνταγματικές εκ του Κράτους δικαίου, αρχές της ασφάλειας του δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των γεγενημένων αξιώσεων ως στοιχείο της συνταγματικής και Διεθνούς Δικαίου προστασίας της περιουσίας, τη θεμελιώδη νομική αντίληψη ότι η συνέχιση της απασχόλησης εργαζομένων, παρά την έλλειψη έγκυρου συμβατικού δεσμού, γεννά καθ’ υποκατάσταση αξίωση καταβολής σε σχέση με τις δεδουλευμένες αποδοχές και το υψηλό πρόσθετο κόστος και την επένδυση σε ανθρώπινη ενέργεια, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τους εμπλεκόμενους πολίτες, που επάγεται η ικανοποίηση της αξίωσης καταβολής των δεδουλευμένων μέσω της δικαστικής οδού, η παρούσα πρόταση νόμου παρέχει τη νομική βάση για την καταβολή των δεδουλευμένων σε χρόνο που κρίθηκε ότι δεν καλύπτεται από νόμιμη συμβατική σχέση". 

Και βελτιώσεις από Σκουρλέτη

Βελτιώσεις στη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, υποσχέθηκε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση» του κόμματός του: «Να παραδοθεί αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης - που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση - σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιρειών.