Η φωτογραφία είναι από το αρχείο και απεικονίζει βανδαλισμούς που έγιναν στο παρελθόν (Φεβρουάριος 2015) στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ.



Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για το πανεπιστημιακό άσυλο, έφεραν... διαμάχη στο δήμο Θεσσαλονίκης!


Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (των "Εντάξει" του Στ. Καλαφάτη) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπενθυμίζει στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι δεν είχε αντιδράσει ανάλογα σε παρόμοιες περιπτώσεις παραβατικότητας.

«Η χθεσινή δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι, απλά, υποκριτική. Κάπως αργά ανακάλυψε ο Δήμαρχος και η διοίκησή του, ότι το ΑΠΘ είναι η καρδιά της  πόλης, στην οποία υπάρχουν κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικές πράξεις. Με μεγάλη καθυστέρηση ζητά μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη, ο άνθρωπος ο οποίος ανέχονταν παραβατικές συμπεριφορές. Ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε τα χίλια μύρια εναντίον των “Eντάξει” όταν με πρωτοβουλία του επικεφαλής μας, Σταύρου Καλαφάτη, καταθέταμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους βανδαλισμούς στο δημαρχείο. Βανδαλισμούς που είχαν προκαλέσει μέλη των No Border, τα οποία χρησιμοποιούσαν επί μέρες το πανεπιστημιακό άσυλο στη Θεσσαλονίκη, με την ανοχή και του δημάρχου και της διοίκησής του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά τον υπουργό Παιδείας,οι "Εντάξει" τον κατηγορούν για «ιδεοληπτικές εμμονές προς τέρψη του κομματικού ακροατηρίου, τακτική που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Τι είχε δηλώσει ο Γιάννης Μπουτάρης; Χθες το απόγευμα, με αφορμή τα όσα είχε πει ο υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σε γραπτή του δήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνιζε:

«Πράττει λάθος ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου όταν υποβαθμίζει την άκρως σοβαρή καταγγελία των φοιτητών για ασυδοσία και κατά σύστημα διακίνηση ναρκωτικών. Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος κ. Υπουργέ, είναι η απουσία ρωμαλέου κράτους. Ή για να το πω διαφορετικά, ένα κράτος δικαίου που διστάζει να παρέμβει προληπτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει την συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά σίγουρα της παρανομίας. Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και διοίκηση της πόλης, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και αμέτοχοι όταν η κατάσταση βαίνει αργά αλλά σταθερά στην αποδιοργάνωση».

Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, χθες το πρωί, επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής για την έκτος έλεγχου διακίνηση ναρκωτικών, και άλλες έκνομες δραστηριότητες, στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τάχθηκε κατά των αστυνομικών μέτρων στους πανεπιστημιακούς χώρους. Όπως υποστήριξε, μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοια προβλήματα, είπε, δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα, και εν πάση περιπτώσει αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις ο πρύτανης είναι ο μονός αρμόδιος να καλέσει την αστυνομία.