«Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί η θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή».


Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλακέτας, η οποία θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, όταν αυτό κατασκευαστεί.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν μαζί οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, που έφτασαν ως πρόσφυγες τον 15ο αιώνα, συνυπήρξαν ειρηνικά με άλλες δύο κοινότητες, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική και έφτασαν να αποτελούν τον μισό πληθυσμό της πόλης. Υπογράμμισε ότι ο ναζισμός μεθόδευσε την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης και από τους 50.000 Εβραίους, που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόνο 1.950.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέιβιντ Σαλτιέλ κ.α.

Νετανιάχου:"Να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία»


Το μήνυμα «να μη συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία", όπως το Ολοκαύτωμα, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων.

«Για δύο λόγους είναι σημαντική αυτή η πλακέτα. Για να θυμόμαστε πάντα και για λόγους πρόληψης. Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια όλων των αδελφών μας Εβραίων, αλλά ευχόμαστε παράλληλα να μην συμβεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην οικογένεια της γυναίκας του, ο πατέρας της οποίας ήταν ο μόνος που επέζησε, αλλά και στον 93χρονο επιζώντα Μοσέ Αελιόν, ο οποίος κάθε χρόνο, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανάβει έναν πυρσό στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο καταστροφές που υπέστη η «περήφανη», όπως υπογράμμισε, εβραϊκή κοινότητα της πόλης: «Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την εβραϊκή συνοικία αλλά όχι τους Εβραίους και η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η λαίλαπα του ναζισμού που κατέκαψε περίπου το 95% της περήφανης και εξαιρετικής εβραϊκής κοινότητας».

Τόνισε τον «ηρωισμό των Ελλήνων» που προστάτευσαν Εβραίους συμπολίτες τους από τη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ζακύνθου. «Είναι ήρωες και εκείνοι, είναι μόνο λίγοι μεταξύ των ηρώων που είναι αφανείς», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε και τη «φλόγα ζωής» των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.