Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.


To ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες θα είναι "Θέλεις η Καταλωνία να είναι ανεξάρτητη χώρα με τη μορφή δημοκρατίας"; Όπως είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας, στην απόφαση αυτή συνεπικουρούν όλα τα κόμματα της τοπικής βουλής. 

Η Καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ακόμη, ότι η ψηφοφορία θα οργανωθεί με όλες τις πιστοποιήσεις και το αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό από όλους, όποιο κι αν είναι αυτό. Κι ο Κάρλες Πουτζδεμόν, πρόσθεσε: "Μας ενώνει η Δημοκρατία, πάνω από οποιεσδήποτε νόμιμες και υγιείς διαφωνίες που μπορεί να έχουμε".

Πώς φθάσαμε στο δημοψήφισμα


Ως γνωστόν η Ισπανία αποτελείται από αυτόνομες κοινότητες, όπως η Καταλονία, ή η Χώρα των Βάσκων, που είναι ξεχωριστές εθνότητες.

Η Καταλονία διαθέτει πολιτικά κόμματα που είναι αποκλειστικά της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας αλλά μπορούν να εκλεχθούν τόσο στα περιφερειακά όργανα αυτοδιοίκησης όσο και στους κρατικούς θεσμούς (Ισπανική Γερουσία και Ισπανικό Κοινοβούλιο). Παράλληλα, τα κρατικά κόμματα διαθέτουν είτε τοπικές οργανώσεις είτε χρησιμοποιούν καταλανικά κόμματα ως αντιπροσώπους τους στην περιφέρεια. 

Μεγάλα αυστηρά καταλανικά κόμματα είναι η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, το Δημοκρατικό Καταλανικό Κόμμα και η Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας. Κόμμα που βρίσκεται σε ομοσπονδία με ισπανικά κόμματα είναι το παραδοσιακά ισχυρό Κόμμα των Σοσιαλιστών της Καταλονίας. Αντίστοιχα, στις εκλογές του 2015 και τις επαναληπτικές του 2016, η Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας εντάχθηκε μαζί με την Ενωμένη Αριστερά και το ισπανικό Podemos στον αριστερό σχηματισμό «Καταλονία, Ναι Μπορούμε». Στην Καταλονία ιδρύθηκε το 2006 και το φιλελεύθερο κόμμα των Πολιτών αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο σύνολο του ισπανικού κράτους.

Όπως αναφέρεται στην Βικιοπαίδεια, η Καταλονία ή Καταλωνία (στα καταλανικά: Catalunya, στα οξιτανικά: Catalonha και στα ισπανικά: Cataluña) είναι αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας και ιστορική περιοχή της ΝΔ Ευρώπης. Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, το τροποποιημένο Καθεστώς Αυτονομίας του 2006 και την πλειοψηφία των πολιτικών της κομμάτων της θεωρείται ένα αυτούσιο έθνος, ξεχωριστό από την Ισπανία, της οποίας το σύνταγμα την αναγνωρίζει ως ιστορική εθνότητα (nacionalidad). Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 7.512.982 κατοίκους και πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη είναι η Βαρκελώνη. Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.

Πώς προέκυψε το καθεστώς αυτονομίας του 2006


Στις 3 Νοεμβρίου 2005, το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Καταστατικός Χάρτης της αυτοδιοίκησης της Καταλονίας, που στην συνέχεια προωθήθηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο στην Μαδρίτη. Μετά από συζητήσεις που έκαναν φανερό τον διχασμό, και μια αναθεώρηση προς τα κάτω που διαπραγματεύτηκε από τον πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και τον αρχηγό του πρώτου καταλανικού κόμματος, Πασκουάλ Μαραγάλ, το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο και προτάθηκε στους Καταλανούς μέσω δημοψηφίσματος. 

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αυτονομιστές κάλεσαν το λαό να ψηφίσει αρνητικά (γιατί το πρόγραμμα δεν αναγνώριζε την Καταλονία ως έθνος, δεν της άφηνε την ολοκληρωτική διαχείριση των φόρων, των λιμανιών και των αεροδρομίων), σχεδόν το 75% των ψηφοφόρων το δέχτηκε στις 18 Ιουνίου 2006. Πάντως το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο του 50%. 

Το νέο καταστατικό ακυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας στις 10 Ιουλίου 2010.

Τα δικαιώματα της Καταλονίας


Διοικητικά η Καταλονία χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις: Βαρκελώνης, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.

Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια απολαμβάνει ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση (τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας).

Ο πολιτικός καταλανισμός εκφράζεται σε τρεις κυρίαρχες τάσεις: την ομοσπονδιακή, με κύριο εκπρόσωπο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας, την ακραίως εθνικιστική της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς και την υποστήριξη της σταδιακής εξέλιξης και διεύρυνσης της αυτονομίας που ορίζει το ισπανικό κράτος, από την φιλελεύθερη και χριστιανοδημοκρατική Σύγκλιση και Ένωση.

Η ιστορία της περιοχής


Οι Καταλανοί αποτελούν μια κοινότητα με βαθειά ιστορία και παράδοση που ξεκινά ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κομητείες της βόρειας και κεντρικής Καταλονίας ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Φραγκικό Βασίλειο και ξεκίνησαν μια πορεία που, με κυρίαρχη την Κομητεία της Βαρκελώνης, τους έκανε να εδραιωθούν ως σημαντική δύναμη της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. 

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975), η καταλανική ταυτότητα υπονομεύθηκε αλλά με την επάνοδο της δημοκρατίας η Καταλονία αναγνωρίστηκε ως ιστορική εθνότητα της Ισπανίας και σταδιακά επανέφερε την γλωσσική και πολιτισμική της κανονικότητα. Έκτοτε ο καταλανικός εθνικισμός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ισπανίας, με ένα ποσοστό των Καταλανών να θεωρούν τον εαυτό τους διαφορετικό έθνος από τους υπόλοιπους Ισπανούς και να επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.

Η σημαία της Καταλονίας είναι ορθογώνια, με τέσσερις κίτρινες και τέσσερις κόκκινες ρίγες (πάνω η κίτρινη λωρίδα) και προέρχεται από το ιστορικό έμβλημα του Στέμματος της Αραγωνίας (Senyal Reial del Rei d' Aragó). Ο κυρίαρχος μύθος για την προέλευσή του αναφέρεται στον Βιλφρέδο τον Τριχωτό (Guifré el Pilós) από τον οποίο ο αυτοκράτορας Κάρολος ο Φαλακρός (που, το 870, μόλις του έχει παραχωρήσει τις κομητείες του Ουρζέλ και της Σερδάνια) είχε ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους Νορμανδούς. Στη διάρκεια της μάχης, ο Βιλφρέδος τραυματίζεται από ένα βέλος. Το βράδυ, ο Φράγκος αυτοκράτορας πηγαίνει στη σκηνή του κόμη, ο οποίος είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του κοντά στο οποίο βρίσκεται η ασπίδα του, χρυσής απόχρωσης χωρίς καμία διακόσμηση. Βουτάει τέσσερα δάχτυλα στην ανοιχτή πληγή του Guifré και σχεδιάζει, με μια κίνηση, τις τέσσερις κόκκινες γραμμές δίνοντας έτσι στην Καταλονία το έμβλημα της.