Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017._


Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με την παρασημοφόρηση του πρώην προέδρου της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικολάου Μέρτζου με το παράσημο του «Aνώτερου Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος».


Είχε ανακοινωθεί ότι την παρασημοφόρηση θα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αμέσως ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από την Αριστερά (και από Αριστερούς δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη) καθώς ο Ν.Ι. Μέρτζος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος στη Συμβουλευτική Επιτροπή του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου.

Με κείμενο του ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Δικτατορίας), που υπογράφουν 103 βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί να ανακληθεί η παρασημοφόρηση του Ν. Μέρτζου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης διαφωνούσαν και εξέφραζαν αυτή τη διαφωνία τους με αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, με αποτέλεσμα το θέμα της βράβευσης να γίνει σίριαλ.

Ο Ν. Ι. Μέρτζος απάντησε  ότι συμμετείχε στη Συμβουλευτική Επιτροπής, κατόπιν προτροπής του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα σε μια προσπάθεια «ειρηνικής μετάβασης της δικτατορίας στο ομαλό δημοκρατικό καθεστώς διότι μας κατείχε η αγωνία ότι διαφορετικά η επάνοδος στη Δημοκρατία θα είχε τίμημα μιαν εθνική τραγωδία». 

Οι αντιδράσεις συνεχίζονταν και, τελικά, σήμερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της επικείμενης επίσκεψης στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του  Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, αναβάλλεται η βράβευση από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο.