Την Ετήσια Γιορτή Κερασιού διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος Μ.Α.Σ. Ομβριανός σήμερα, Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στις 11 π.μ., στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης.


Τα Πετροκέρασα είναι ένας από τους πολύ λίγους εναπομείναντες παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της χώρας, από τους παλαιότερους ιστορικά, και σε υψόμετρο 580 μέτρων στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς Χορτιάτη-Χολομώντα.

Οι επισκέπτες καλωσορίζονται στην γιορτή με δωρεάν πετροκέρασα, ενώ μπορούν να περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού αλλά και να απολαύσουν την τοπική κουζίνα κάτω από τα θεόρατα πλατάνια της Πλατείας, όπου θα γίνει και το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Θα χορέψουν τα δύο χορευτικά τμήματα του ΜΑΣ Ομβριανός (παιδικό και ενηλίκων), ενώ φέτος θα συνοδέψει στο γλέντι και ο Χορευτικός όμιλος της Γαλάτιστας!

Όπως σε κάθε αντίστοιχη εκδήλωση, παραγωγοί του χωριού μαζί με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα της γης: κεράσια, ρόδια, μήλα, φλαμούρι, ρίγανη, μέλι, τσίπουρο, κρασί, γλυκά κουταλιού, λικέρ, κ.ά.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν και τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο Πετρόμυλο των Πετροκεράσων, δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία.

Με μια ιστορία που καταγράφεται από τον 17ο αιώνα, τα Πετροκέρασα βρίσκονται σε απόσταση 44 μόνο χιλιομέτρων από την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στρίβετε στα Βασιλικά προς Περιστερά – Λιβάδι. Πριν φθάσετε στο Λιβάδι στρίβετε προς Πετροκέρασα) ή 48 χιλιομέτρων από την Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στρίβετε στην Γερακαρού προς Ζαγκλιβέρι. Μόλις μπείτε στο Ζαγκλιβέρι στρίβετε προς Αδαμ – Πετροκέρασα). Και οι δυο διαδρομές είναι ασφαλτοστρωμένες.

Η πλούσια βλάστηση της περιοχής κυριαρχείται από καστανιές, οξιές και βαλανιδιές ,ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικ-νικ, καθώς και διαδρομές για πεζοπορία και mountain bikes.Για περισσότερες πληροφορίες για τα Πετροκέρασα (γεωγραφικές, ιστορικές, ήθη και έθιμα,κλπ)μπορείτε αν το θέλετε, να επισκεφτείτε το site του τοπικού συλλόγου www.omvrianos.gr ή/και την σελίδα στο facebook : omvrianos petrokeraswn.