Γράφει και μαγειρεύει η Σίσση Βασιλειάδου


Όταν πρίν από 5 χρόνια, φυτέψαμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σήμερα, η μαρμελάδα μας, θα ήταν από αυτές τις βερικοκιές.


Η ιστορία του βερίκοκου, ξεκινάει από την Κίνα, στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ινδία από εκεί στην Περσία και στην Αρμενία, από όπου μας ήρθε και στην Ελλάδα.

Τα βερίκοκα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και μικρή θερμιδική. Δυό βερίκοκα έχουν μόνο 50 θερμίδες ενώ τρώγοντας 3 βερίκοκα την ημέρα, καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Α. Περιέχουν επίσης β-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας του βερίκοκου, και αυτή είναι μιά ευκαιρία για να κάνετε μαρμελάδες, κομπόστες και λικέρ για τον χειμώνα.


ΥΛΙΚΑ για Μαρμελάδα βερίκοκο

1.200 γρ.βερίκοκα ώριμα
900 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλυτζανάκι κονιάκ

Παρασκευή

Πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στα δύο. Τα βάζουμε σε μιά μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε ένα βράδυ.Την άλλη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα. Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μήν κολλήσει. 

Όταν δέσει προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ξαναβράζουμε μέχρι να ξαναδέσει. Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε σφιχτά και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Τρώμε τη μαρμελάδα σε βουτυρωμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού ή την κρατάμε για την φθινοπωρινή πάστα φλόρα μας.



Από το foodmood.gr